Hlavní obsah

Pouzdřany cinkaly, nalévaly a koštovaly. Místní uspořádali výstavu vín

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není výstava jako výstava. Na té s vínem v jihomoravských Pouzdřanech je totiž žádoucí vystavené exponáty vyzkoušet a ohodnotit osobně. Cedulku "nesahat" nikde nenajdete.

Foto: Michal Rapco

O rozlévání vzorků vín se staraly výhradně slečny

Článek

Špunty z lahví létaly jeden za druhým. Vždyť návštěvníci mohli vyzkoušet před 450 vzorků vín. Jako jedny z prvních se poroučely Sauvignony a Chardonnay. 

„Návštěvníky jsme chtěli nalákat nejen na výborná vína, ale také na další občerstvení, které bylo na místě k dispozici. To byl jak výborný zvěřinový guláš a uzení kapři, tak také ochutnávka sýrů nebo káva z místní pražírny,” uvedl z pořadatelského spolku Pouzdřanský zdar z. s. předseda Tomáš Meduňa.

„Kromě toho jsme ale také měli několik výjimečných exponátů. Například se nám podařilo sehnat z rakouského Poysdorfu Muškát žlutý, který se u nás příliš nepěstuje. Nebo také z Chateau Lednice na ukázku višňové víno,” řekl k výstavě Meduňa. 

Průběh výstavy si pochvalovali i návštěvníci, například Monika Klementová z nedaleké Ivaně. „Na výstavách se mi nejvíce líbí, že se člověk dostane k vínům, na která by jinak sotva mohl narazit. Nejvíce mi tu chutnalo Chardonnay od Rudolfa Židka z Popic,” chválila košt Klementová. Souhlasila s ní i Lucie Dofková z Vranovic: „Kromě vín je to také krásná příležitost pro setkávání se s přáteli. A navíc je z koštu i pěkná sklenička s potiskem na památku.”

Velké pozornosti se na výstavě těšila i cimbálová muzika Notečka. Ihned po příjezdu, kdy její členové začali hrát, se kolem nich utvořil obvyklý okruh zpívajících lidí. Místní je tu již znají, Notečka vystupovala i na loňském ročníku výstavy. 

„Pokud mohu mluvit za pořadatele, tak se celý košt dost vydařil. Dorazilo nám přes 300 lidí, kteří se ale zároveň na místě nemuseli příliš mačkat, místa bylo dost. Přesto bychom rádi do budoucna získali nějaké rozsáhlejší prostory, aby naše kapacity byly větší. A také, aby u nás vystavovalo ještě více vinařů a vinařství než dosud,” uzavřel hodnocení výstavy Meduňa. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám