Hlavní obsah

Potomci textilních magnátů navštívili brněnská sídla svých předků

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 20. a 21. května navštívili potomci slavných vlnařských rodin – Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat – rodinné domy svých předků.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Potomci rodin Löw-Beer a Tugendhat před vilou na Drobného 22

Článek

Rodinné setkání potomků textilních magnátů se uskutečnilo v rámci festivalu Meeting Brno na pozvání Města Brna. Více než stovka členů těchto tří rodin absolvovala nabitý několikadenní program zaměřený na poznání historie Brna, jeho slavné textilní minulosti, kdy se mu právem přezdívalo „moravský Manchester“ a samozřejmě moderní architektury.

A právě během uplynulém víkendu mohli potomci navštívit domy rodičů či prarodičů některých z nich. V sobotu si v pisárecké vile Stiassni příbuzní Alfreda a Hermine „Mici“ Stiassni prohlédli památkově obnovenou vilu a diskutovali se správci vily o historii domu a rodiny Stiassni. Zástupci rodiny se zde setkali s dcerou někdejšího vrchního zahradníka Antonína Frömla, která zavzpomínala na předválečný život rodiny Stiassni ve vile na Hroznové 14.  

V neděli navštívili potomci rozvětvených rodin Löw-Beerů a Tugendhatů dva rodinné domy v Černých Polích. Vilou Tugendhat, ikonickou památkou moderní architektury, je provedla dcera stavebníků Grety a Fritze Tugendhatových paní Daniela Hammer-Tugendhat s manželem Ivo Hammerem. Manželé Hammerovi se totiž podíleli na nedávné vzorové památkové obnově vily, které probíhala v letech 2010-2012.  

Prosluněné nedělní odpoledne strávili potomci prohlídkou památkově zrekonstruované vily Löw-Beer, ve které je od ledna 2016 nainstalována muzejní expozice Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat.

Historie rodiny Löw-Beerů je jedním ze stěžejních témat expozice, což potomci obou rodin velmi kladně ohodnotili. Kurátoři vily zase ocenili možnost potkat se s lidmi spřízněnými s manželi Alfredem a Mariannou Löw-Beerovými, kteří vilu obývali v letech 1913 až 1939.

Nedělní podvečer ve vile na Drobného 22 byl věnován komornímu vystoupení brněnské Filharmonie a hudební performanci dvojice Jonas Guggenheim a Andrea Kirchhofer. Pro všechny zúčastněné to byl bezesporu nezapomenutelný víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám