Hlavní obsah

Poslední zvonění odzvonilo aktuálnímu školnímu roku

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední zvonění je v Habartově akcí s mnohaletou tradicí a vytváří rámec pro slavnostní předávání generační štafety docházky do místní základní školy. Poslední léta ho ve spolupráci se školskými zařízeními ve městě požádá Komise pro sport a kulturu.

Foto: Aleš Plevka

Průvod deváťáků a budoucích školáků míří od MKS na habartovské náměstí Přátelství, kde je netrpělivě očekávají stovky diváků.

Článek

Čtvrtek 26. června odpoledne, den před vysvědčením a počátkem tolik toužebně očekávaných letních prázdnin, měl pro desítky dětí slavnostní nádech. Na náměstí Přátelství v Habartově je očekávaly stovky kamarádů, přátel a příbuzných. Ti všichni se tam sešli, aby těm svým popřáli všechno jen to nejlepší buď při vstupu do základní školy, nebo naopak u příležitosti ukončení jedné z důležitých etap jejich života a začátku té další - v mnoha ohledech obtížnější.

U Městského kulturního střediska se pozvolna vznikala pestrá lidská směsice. Caparti školkou povinní, oblečení do pestrobarevných triček, se proplétali mezi urostlými a vyfintěnými deváťáky, kteří i díky svým róbám a oblekům dávají jasně najevo, že k dospělosti již nemají zase až tak daleko.

Úderem třetí hodiny se dal do pohybu lidský průvod, který míří na několik set metrů vzdálené náměstí. Tam již čekaly zástupy diváků.

Dvojice deváťáků Kuba a Míša se chopila mikrofonů a akce mohla definitivně začít. Náměstím se rozezvučil hlas historického zvonu. Utichající kovový zvuk pak vystřídaly proslovy starosty Ivo Zemka a ředitele školy Václava Riedla.

Moderátoři poté uvedli krátký kulturní program. Děti z MŠ Duhové nechaly zaznít své flétny a pak prostor ovládla rytmická muzika. Rytmus byl ještě umocňován zvukem plastových lahví, a ve svižném tempu se odehrál i celý vířivý tanec.

Tanečníci byli na ploše vystřídáni rozvernými zvířátky v podání dětí ze školky z ulice Okružní. I ty dokázaly, že pohyb je jim vlastní. Zklidnění přišlo až s recitací dvou básniček, které přednesl chlapec z přípravné třídy při ZŠS a ZŠP. Také na volně plynoucí melodii a romantiku vsadila s výběrem dvou odzpívaných písní letošní 9. A.

Nadešel čas pro symbolické předání štafety. Uprostřed prostranství ve vyznačeném kruhu se postupně setkávají vycházející deváťáci s těmi, jež devítiletá docházka do ZŠ čeká teprve od září. Vzájemně si vyměnili drobné dárky.

Pro malé děti tímto akce končí. Deváťáci se ještě na památku zvěční svým podpisem do pamětní knihy a z rukou ředitele a starosty obdrží pamětní list a malý dárek od města.

Akce se pozvolna chýlí ke konci. Moderátorskou dvojici však ještě čeká důležitý úkol. Přednesou proslov, který si v hodinách češtiny společně připravili a který mapuje jejich devítileté soužití na základní škole. V jeho závěru se děkuje všem. Přítomní učitelé však jako bonus od svých žáků dostávají i krásnou květinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám