Hlavní obsah

Polská Vratislav láká na památky, kulturu i skvělou kuchyni

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratislav (Wroclaw), metropole Dolního Slezska, se pyšní titulem Evropského hlavního města kultury - a nutno podotknout, že zaslouženě. Největší město na Odře a historické hlavní město Slezska láká na památky, kulturu i skvělou kuchyni.

Foto: Natálie Raclavská

Tumský ostrov ve Vratislavi. V pozadí Katedrála sv. Jana Křtitele

Článek

Pouhých šedesát kilometrů od českých hranic se odehrává celoroční rej pompézních kulturních akcí, které z šestisettisícové Vratislavi dělají turistický magnet, který přitahuje návštěvníky z celé Evropy.

Tisíciletá historie Vratislavi je úzce propojena s českými dějinami, ne náhodou se město pyšní i českým lvem ve svém znaku. Historické jádro města se rozkládá na dvanácti ostrovech řeky Odry.

Nejstarším místem osídlení je legendární Tumský ostrov s gotickou katedrálou sv. Jana Křtitele, jehož portál je zdoben i sochou svatého Václava. Další z významných chrámů na Tumském ostrově je dvouposchoďový kostel Svatého kříže a svatého Bartoloměje. Již od roku 1000 sídlí na Tumském ostrově vratislavský biskup.  

Jedním velkým ostrovem je i Staré Město s centrálním rynkem. Zdejší středověké náměstí patří k největším v Evropě. Vratislavský rynek byl založen za vlády Jindřicha I. Bradatého v letech 1214 - 1232. Je obklopen řadou pestrobarevných měšťanských domů s výrazně vysokými štíty.   

Mezi výjimečné patří dům U Gryfů, který je opředen legendou o pokladech, které střeží ve svých útrobách. Jeho manýristická fasáda s postavami strážících Gryfů patří k významným symbolům náměstí. Domy U Zlatého slunce, U Modrého slunce a U Sedmera kurfyřtů se zase chlubí vzácnými návštěvami, hostili zde krále Vladislava Jagelonského nebo třeba císaře Rudolfa II. a Ferdinanda II.

Nejvýznamnější dominantou středověkého rynku je však zdejší radnice. Ta je považována za perlu gotické architektury a v jejím sklepení můžete navštívit Svídnickou restauraci, která patří k nejstarším v Evropě. Na pivo tady chodil i Goethe nebo třeba Chopin.

Čechy pak jistě potěší kostel svatého Václava, Stanislava a Doroty, který stojí vedle vratislavské opery na Svidnické ulici. Tento gotický kostel se pyšní nejvyšší gotickou střechou v Evropě. Ta je dílem pražských řemeslníků, které do města pozval císař Karel IV. Právě trojí zasvěcení chrámu tak mělo reprezentovat Čechy, Poláky a Němce, kteří spolu ve městě žili.

Město je velmi pohodlně dostupné z České republiky. Z Ostravy se sem dostanete po nové dálnici za pouhé dvě hodiny, z hraničního přechodu v Náchodě to je ještě mnohem blíž.

Na turisty z České republiky je město připraveno relativně dobře. Češi v podstatě nemají problém se zde domluvit. Jediný problém pak může nastat pouze v informačních centrech, kde byste materiály o městě v češtině hledali víceméně marně. V tomto případě je třeba ocenit stránku a profil na facebooku www.kvetevropy.cz, která  město prezentuje v češtině a systematicky mapuje zdejší české stopy. Portál plný zajímavostí, historek z historie i praktických rad se bude hodit každému, kdo se do hlavního města Slezska chystá vyrazit. Proč tedy na víkend právě sem? Protože Vratislav je právem nazývána Květem Evropy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám