Hlavní obsah

Policie varuje mladé řidiče před blížícím se prázdninovým obdobím

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie České republiky zveřejnila dopravní nehody posledních červnových dnů na Orlickoústecku, které mohou být výstrahou pro mladé řidiče, aby prázdninové dny neprožili v nemocnici, ale ve zdraví a pohodě.

Foto: PČR

Mimo hospitalizace mladistvého řidiče v nemocnici vznikla předběžná škoda ve výši 45 tisíc korun.

Článek

Tisková mluvčí Policie ČR Pardubického kraje Lenka Vilímková zveřejnila údaje o dopravních nehodách mladistvých účastníků, z kterých by si mladí řidiči měli odvodit varování pro nastávající letní období. Potěšitelné je, že žádná nehoda nebyla zapříčiněna požitím alkoholu, ale přesto důsledkem byla hospitalizace v nemocnici. Příčinou je touha po rychlé jízdě bez ohledu na řidičské umění a zkušenost.

Jedna víkendová projížďka na jednostopých dopravních prostředcích skončila střetem dvou motocyklů mezi obcí Lichkov a Králíky. Sedmnáctiletý motocyklista na stroji značky Haetford VR 125Z odbočující na účelovou komunikaci byl sražen řidičem na motocyklu Yamaha, který nestačil včas zareagovat na dva řidiče motocyklů a zezadu do jednoho z nich narazil.

Ten si pádem způsobil zranění, které vyžádalo transport rychlou lékařskou pomocí do nemocnice a následnou hospitalizaci. Dechovou zkouškou bylo vyloučeno, že by řidiči byli pod vlivem alkoholu, ale mladistvý řidič včetně jeho kamaráda, který projel bez nehody, nebyli držiteli řidičského průkazu na žádnou skupinu motorových vozidel.

Další dopravní kolize se stala v obci Třebovice, kde osmnáctiletý řidič patrně nezvládl řízení automobilu značky Škoda Felicia, vjel na krajnici a následně se přetočil s autem na bok. I zde byla zkouška na alkohol s negativním výsledkem, ale mladý řidič skončil v nemocnici.

Obdobně osmnáctiletý řidič osobního vozidla značky Peugeot 406 patrně nepřizpůsobil rychlost jízdy a při průjezdu levotočivou zatáčkou ve směru od obce Rudoltice vjel na krajnici, ve smyku přejel do protisměru a následně vlevo mimo vozovku do silničního příkopu. Vozidlo se převrátilo přes střechu na stezku pro cyklisty a dále se střetlo se sloupem veřejného osvětlení. Naštěstí v daném momentě na cyklostezce nikdo nebyl, řidič však utrpěl zranění, pro které byl rychlou lékařskou pomocí transportován do nemocnice, kde zůstal hospitalizován. I zde zkouška na alkohol byla s negativním výsledkem.

Údaje o všech těchto nehodách Policie ČR zveřejňuje jako výstrahu před přeceňováním vlastních schopností nezkušených mladých řidičů ovládat vozidlo a vystavovat nebezpečí úrazu sebe i ostatní účastníky silničního provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám