Hlavní obsah

Pojďte s Gymplem na cesty v okolí Plas

Novinky, Jan Vodrážka

Již 29. ročník turistického pochodu Gympl na cestách se uskuteční v sobotu 7. dubna - letos připadá toto datum na Velikonoční prázdniny.

Foto: www.plasy.cz

Plasy

Článek

Blíží se Velikonoce, budou prázdniny, tak proč nejít na kratší či delší procházku? V letošním roce naplánovali pořadatelé celkem pět tras: 5 km (kočárková), 10 km, 15 km, 25 km a 35 km (cyklistická). Všechny vedou blízkým okolím Plas.

Trasy 10 a 25 km vedou přes Lomany, kde je muzeum těžby smoly, po naučné stezce Ludvíka Očenáška. Ta byla otevřena v září roku 2008 a vede z Plas do Dolní Bělé. Je pojmenována po místním polozapomenutém rodákovi. Celou cestu zpříjemňují informační tabule, nejkrásnější je však samozřejmě okolní příroda.

Asi nejvzdálenějším místem je obec Dolní Bělá, kde se křižuje pěší trasa 25 km s cyklotrasou 35 km. Pro odpočinek i posilnění bude otevřen hostinec U Rajchů.

Také hospoda U Hasiče v Žebnici, kudy vede trasa dlouhá 15 km a je zde kontrola, by měla být otevřena.

Na stránkách Gymnázia Plasy jsou popsány podrobněji celé trasy - najdete zde.

V loňském roce byl pokořen rekord v počtu účastníků, bylo jich 1635. Podaří se letos překonat toto číslo? Přijďte také příští sobotu mezi 7. až 10. hodinou na start k budově B gymnázia v Plasích!

Kterou cestou jít?

Nevíte, která trasa je ta pravá? Můžete diskutovat na Facebooku, nebo se domluvit s ostatními a jít v partě, prohlédněte si galerii u tohoto článku, které památky nebo zajímavosti lze v okolí Plas objevit a k dispozici je i galerie fotografií z minulých ročníků, jež lze najít na stránkách gymnázia. Atmosféru pochodu vám přiblíží videoreportáž z roku 2010 na YouTube.

Třídy gymnázia zvou na Majáles

Septima a 3. ročník zvou všechny na tradiční Majáles v Plasích. Ten se koná v sobotu 12. května od 17 hodin na Velké louce. Hlavní kapelou jsou Rybičky 48, z předkapel pak například Chiba, AM a další.

Více informací na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám