Hlavní obsah

Počasí zhatilo otevření první slovenské Stezky korunami stromů v Bachledové dolině

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vytrvalý déšť znemožnil slavnostní otevření první slovenské Stezky korunami stromů plánované na tuto sobotu. Termím se posunul na pátek 29. září. Pořadatelé tak učinili hlavně s ohledem na bezpečnost návštěvníků.

Foto: Chodnik korunami stromov s.r.o.
Článek

Dolina je známé rekreační středisko, navštěvované hlavně v zimě, kdy jsou tu ideální podmínky k lyžování. Nyní tu vyrostla stezka, slovensky chodník, 660 metrů dlouhý, zakončený 32 metrů vysokou věží.

"Bachledka" leží v pohoří Spišské Magury, na jižních svazích Bukoviny (1176 m n.m) na dohled lyžařského střediska Žiar pod Belanskými Tatrami.

Slavnostní otevření bylo původně naplánováno na sobotu 23. září. Podle marketingové mluvčí společnosti Chodnik korinami stromov s.r.o, která stezku provozuje, Martiny Múdre, nebylo kvůli dlouhotrvajícímu nepříznivému počasí jisté, že se bude konat. Několik dní lilo a konec deště byl ještě krátce před původním termínem v nedohlednu.

Vše je připraveno, jen počasí škodí

„Návštevníci Bachledovej doliny sa budú môcť vybrať na prechádzku do korún stromov. Stavba chodníka sa po necelých dvoch mesiacoch chýli do finále. Stále prebiehajú montážne práce a úpravy okolia tak, aby bol chodník v sobotu pripravený pre prvých turistov. Na stavbu chodníka sa spotrebovalo vyše 1000 m3 dreva (douglaska tisolistá a smrekovec opadavý), ktoré je na stavbe použité bez povrchovej úpravy. Doskami z chodníka by sme mohli vyložiť cestu zo Ždiaru až do Kežmarku. Ich celková dĺžka je totiž až 22 km. Chodník má dĺžku vyše 600 metrov a šírku 180 cm. Po bokoch  je zábradlie s kovovou sieťou do bezpečnej výšky 120 cm. V celej dĺžke je bezbariérový so stúpaním 2-6% a vhodný tak pre seniorov ako aj pre malé deti a rodiny s kočiarmi,“ informovala Martina Múdra.

Adrenalin kombinovaný s výukou

Na stezce najdete několik adrenalinových a edukačních zastávek, které zajímavou formou informují o místní přírodě, lese a životu v něm. 

Stezka je zakončená spirálovou 32 metrů vysokou vyhlídkovou věží  s panoramatickou podestou. V centru podesty je umístěná bezpečná pochozí síť. Pohled pod sebe ale snesou jen ti opravdu odvážní. Nádherný výhled je nejen z věže, ale z celé trasy. Jako na dlani před sebou máte Belianske Tatry, Pieniny i malebné Zamaguří.

Sešup tobogánem

Čtvernožci na stezku nesmějí, to je ostatně stejné u všech těchto staveb. Pro ně jsou u vchodu připravené malé boxy. V nejbližší době bude ještě zprovozněn 67 metrů dlouhý suchý tobogán. Tím si můžete zkrátit sestup.

Pěšky nebo lanovkou

Ke stezce se dostanete sedačkovou lanovkou z Bachledové doliny, pěšky z Bachledové, Malé Frankové nebo Jezeriska je to asi  tři čtvrtě hodiny. Stezka bude otevřená celoročně, dospělá vstupenka stojí 8 eur, pro děti, seniory a rodiny připravili slevy.

Stezky v dalších destinacích

Stezky jsou již dlouhodobě atrakcí v Evropě, v Česku nalezneme tři - na Lipně, v Dolní Moravě a na Černé hoře v Krkonoších.

Úplně první stála v bavorském Neuschönau.

Další informace: www.facebook.com/bachledkaskiandsun, www.chodnikkorunamistromov.sk

Reklama

Výběr článků

Načítám