Hlavní obsah

Plzeňský kraj na "kotlíkových dotacích" rozdělí příští rok stamilióny korun

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj ve spolupráci s Ministerstvem životního ČR prostředí nabízí občanům možnost získat štědrou dotaci z fondů EU na výměnu starého neekologického kotle za moderní nízkoemisní kotle na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Dotaci mohou získat majitelé domů, jejichž obydlí, kde bude nový zdroj instalován, splňuje požadavky na energetickou náročnost třídy C.

Článek

V první výzvě dotačního programu Plzeňský kraj rozdělí částku 162 miliónů korun z celkových 231 miliónů korun. Za období dvou let by tedy mělo být vyměněno zhruba 1540 starých kotlů. Podávání žádostí přes elektronický systém eDotace začíná 20. ledna 2016.

Na nový zdroj mohou lidé získat státní příspěvek od 70 do 85 procent podle typu nově pořízeného kotle a podle toho, zda nový zdroj bude instalován v oblasti se zhoršeným ovzduším. Celkem se tak dotace může vyšplhat až na 127 500 Kč z celkové částky stanovené na maximálně 150 000 Kč.

Dotaci mohou získat majitelé domů, jejichž obydlí, kde bude nový zdroj instalován, splňuje požadavky na energetickou náročnost třídy C. V ostatních případech bude nutné provést současně s výměnou kotle alespoň jedno tzv. mikroenergetické opatření v hodnotě do částky 20 tisíc Kč, vedoucí ke snížené energetické náročnosti rodinného domu, anebo mohou žadatelé o kotel současně požádat Státní fond životního prostředí ČR o dotaci na zateplení z programu Nová zelená úsporám, které jim zajistí podmínky pro výměnu kotle. Na mikroenergetické opatření je rovněž možné čerpat dotaci.

Podporu na výměnu zdroje tepla je možno poskytnout pouze v případě, kdy je stávající rodinný dům vytápěn převážně kotlem na pevná paliva. Maximální výše způsobilých výdajů je stanovena ve výši 150 tisíc Kč, včetně nákladů na tzv. mikroenergetická opatření.

„Jsem hrdý na to, že se nám v Evropské unii letos na jaře podařilo získat 9 miliard korun z evropských fondů, které budou mít možnost úplně poprvé využít přímo občané, a to na výměnu starých neekologických kotlů za moderní nízkoemisní na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel. Evropské prostředky ministerstvo životního prostředí převede na krajské úřady, kam si pro dotace na nové kotle budou chodit přímo občané,” řekl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

„Pokud tedy chcete zlepšit stav ovzduší ve své obci a kraji a k tomu navíc do budoucna ušetřit až 6000 korun ročně na samotném vytápění, máte jedinečnou šanci právě teď. Podrobné informace ke kotlíkovým dotacím získáte na webových stránkách Plzeňského kraje, kde ve spodní liště na hlavní stránce najdete přímo odkaz na kotlíkové dotace,” vyzývá radní Václav Štekl.

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím krajů k rozsáhlé výměně starých neekologických kotlů z evropských dotací prostřednictvím krajů přistoupilo s cílem významně zlepšit stav ovzduší v celé ČR, ale také aby lidem usnadnilo splnit povinnosti, které přináší legislativa, konkrétně zákon o ochraně ovzduší.

Reklama

Výběr článků

Načítám