Hlavní obsah

Plzeňský biskup požehnal tradiční velikonoční várce piva

Novinky, Alena Lochmannová

V Plzeňském Prazdroji se po roce opět vařila velikonoční várka Pilsner Urquell. Zlatému ležáku i jeho základním surovinám požehnal ve středu 19. března plzeňský biskup Mons. František Radkovský.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Plzeňský biskup ve středu požehnal velikonoční várce Pilsner Urquell.

Článek

Z velikonoční várky poputuje již tradičně zásilka do Vatikánu na oslavy Velikonoc a letos taky k oficiálním příležitostem při svatořečení papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII. Odesláno bude symbolicky 2014 lahví zlatého ležáku. 

„Velikonoční várce žehnám už počtvrté a stejně jako při prvním žehnání pevně věřím, že to plzeňským sládkům přinese zdar. O letošním velikonočním daru, pivu, které je symbolem našeho města a celé České republiky jsem Jeho Svatost papeže Františka již informoval při mé minulé návštěvě Vatikánu. Jsem rád, že se tato tradice udržuje a že má Plzeň při oslavách Velikonoc ve Vatikánu pokaždé svého zástupce,” uvedl biskup František Radkovský, který spolu s vrchním sládkem Václavem Berkou podepsal i pamětní varný list. Tento certifikát pak poputuje spolu s pivem z velikonoční várky do Vatikánu.

„Už tradičně do Vatikánu posíláme počet lahví podle aktuálního roku, letos tedy 2014. Náš ležák si našel cestu do Říma už před 111 lety - v minulosti si ho tam totiž nechával vozit papež Lev XIII., kterému ho lékaři doporučili jako lék. Je pro nás velkou ctí, že je naše pivo součástí tak významných událostí jako jsou oslavy Velikonoc ve Vatikánu a svatořečení dvou významných osobností světové historie. Věřím, že se naše pivo stane součástí slavnostních velikonočních stolů i u nás v českých domácnostech,” doplnil starší obchodní sládek Václav Berka.

Plzeňské pivo letos necestuje do Vatikánu jen k příležitosti nejvýznamnějších křesťanských svátků. V neděli 27. dubna proběhne kanonizace papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII., kteří patří mezi historicky nejoblíbenější hlavy římskokatolické církve, a Pilsner Urquell doprovodí tuto událost – stejně jako při blahořečení Jana Pavla II. v roce 2011.

Aby měl Pilsner Urquell dost času do Velikonoc dozrát, musí se vařit s více než měsíčním předstihem. V Plzeňském Prazdroji se stále drží tradiční receptury prvního sládka Josefa Grolla – pivo vaří v měděných pánvích s ručně kovaným stíracím řetězem, pro ohřev pánví se používá přímý plamen, várky rmutují na třikrát, kvašení a zrání probíhá odděleně po dobu stejnou jako v dobách vzniku tohoto ležáku.

Reklama

Výběr článků

Načítám