Hlavní obsah

Plzeňská Techmania byla uzavřena

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeňská instituce neformálního vzdělávání, science center Techmania, přerušila 1. září v 17.00 hodin svůj návštěvnický provoz.

Foto: Techmania Science Center

Plzeňská instituce neformálního vzdělávání, science center Techmania, přerušila 1. září v 17.00 hodin svůj návštěvnický provoz.

Článek

Hravě podanou vědu nabídne tým Techmaniaků školám i široké veřejnosti opět od 4. listopadu, a to v nových prostorách prvního 3D planetária v České republice.

"V měsících září a říjen je Techmania z technických důvodů uzavřena, práce na hlavní expoziční hale již bohužel nemohou probíhat za běžného provozu. Během 1762 provozních dnů nás navštívilo přes 300 000 zájemců o vědu a techniku. Abychom mohli školám i veřejnosti již brzy nabídnout větší prostory a nové expozice, musíme se na to připravit," vysvětluje Andrea Pekárová, provozní vedoucí Techmania Science Center.

Již v pondělí, kdy byla Techmania poprvé bez návštěvníků, začaly demontážní práce v expozici. Byla odstraněna recepce a vybavení stávajícího občerstvení.

"Nemůžeme si dovolit ztrácet čas. Sjednocení staré a nově rekonstruované části hlavní haly Techmanie, která čítá téměř 10 000 m2, si vyžádá sedm měsíců intenzivní práce. Do dvou týdnů musíme demontovat a odvézt všechny expozice, poté bude stávající Techmania předána stavbařům," uvedl technický manažer projektu rozšíření science centra a výstavby 3D planetária Jiří Vlasák.

Techmaniaky čeká náročný úkol: kromě desítek interaktivních exponátů, které budou v příštích měsících uskladněny v již zrekonstruovaných prostorách science centra, je nutné postarat se i o světové technické unikáty, které díky jejich váze a rozměrům není kam přemístit. Obě historické lokomotivy, parní stroj a trolejbus ŠKODA 3Tr3, musí zůstat na svých místech. Budou však pečlivě zabaleny, což je náročné – např. lokomotiva ŠKODA 32 E měří rovných 20 metrů.

Již 19. září proběhne kolaudace budovy prvního 3D planetária v ČR. To bude po instalaci všech exponátů otevřeno 4. listopadu hned vedle hlavní expoziční budovy, jež zůstane uzavřena do března příštího roku. Ve svých prostorách pak nabídne hravě podanou vědu např. z oblasti biologie, obnovitelných zdrojů energie, filmové a televizní techniky, mechaniky, fyziky či chemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám