Hlavní obsah

Plzeň si připomíná sté narozeniny jednoho z nejvýznamnější rodáků

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Smetanových sadech v Plzni byla instalována výstava s názvem Zikmund 100, která mapuje cestu Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky z let 1959 – 1964 a přináší dokumentaci z retrospektivního pohledu s odstupem 60 let.

Foto: Jan Kaše

Výstava Zikmund 100 před budovou Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje ve Smetanových sadech v Plzni

Článek

Výstava je součástí stejnojmenného projektu Tomáše Vaňourka a Lukáše Sochy, kteří se v dubnu 2018 vydali po stopách Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. 

Během osmi měsíců navštívili 32 zemí a urazili 130 tisíc kilometrů. Trasu své cesty připravovali rok ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a samozřejmě také s Miroslavem Zikmundem, který jim pomohl vybrat 120 fotografií.

Mladí cestovatelé pak hledali místa, odkud fotili Hanzelka a Zikmund. Snažili se s odstupem více než půlstoletí vytvořit snímky se stejnou kompozicí. Návštěvníci této výstavy tak mohou srovnávat dvě časově vzdálené fotografie stejných míst.  

„O každém místě jsme měli možnost číst v knihách nebo denících Hanzelky a Zikmunda a tato fakta jsme pak porovnávali se současností. Vždyť jen v roce 1960 bylo na světě o 4,5 miliardy lidí méně, a to se projevuje především v Indii a Indonésii,“ připomněl Lukáš Socha (www.plzen.eu).

Tato výstava pod širým nebem (potrvá do 28. března) je vlastně pozvánkou na velkou výstavu, která bude zahájena v neděli 17. února v Papírně Plzeň. Bude na ní instalováno celkem 200 retrospektivních fotografií i artefakty z cest.

Další výstava již probíhá, a to v Polanově síni Knihovny města Plzně. Bibliograficky mapuje knižní a filmovou produkci Miroslava Zikmunda.  

„Tvoří ji soubor citací českých a cizojazyčných publikací, včetně statí ve sbornících a citací audiovizuálních dokumentů vydaných do konce roku 2018,“ uvádí se v brožuře „Miroslav Zikmund – výběrová bibliografie“.   

Ing. Miroslav Zikmund se narodil 14. 2. 1919 v Plzni. Po absolvování Masarykova reálného gymnázia nastoupil v roce 1938 na Vysokou školu obchodní v Praze. Zde se seznámil s Jiřím Hanzelkou. Na první společnou cestu se tato dvojice vydala v roce 1947 automobilem Tatra 87. V roce 1968 otevřeně vystoupili proti sovětské okupaci a až do pádu režimu jim byla zakázána veškerá veřejná a publikační činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám