Hlavní obsah

Pivo je na Starém Brně odpradávna doma. Nyní se tak jmenuje i světlé výčepní pivo

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mendlovo náměstí a celou nejstarší část města, Staré Brno, si nelze odmyslet bez jedné z jeho dominant. Starobrněnský pivovar tu vaří zlatavý mok již 145 let.

Foto: vizuál Staré Brno
Článek

V nejtěsnějším sousedství dnešního moderního pivovaru, který staví na tradičních postupech a nejlepších domácích surovinách, se nachází někdejší dominikánský klášter s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie. Pověst vypráví, že královna vdova Eliška Rejčka ze Špilberku vyhodila tři praporky a dala tak volbu náhodě. První dosedl hned pod svahy kopce na Starém Brně, kam kázala vystavět klášter, původně pro cisterciačky. Jisté je, že v roce 1323 byl klášter založen a dva roky poté stál v jeho blízkosti i pivovar, a to v místech dnešní Pivovarské restaurace. Poslední majitelé Josef Mandel a Hermann Hayek se v roce 1872 rozhodli vybudovat pár desítek metrů odtud v ulici Hlinky nový moderní pivovar.

Historie, v níž nechybí stopa zlatavého nápoje, sahá však ještě hlouběji do cesty času. Snad ještě dřív než v roce 1243, kdy je jeho existence doložena, stával v blízkosti řeky Svratky legendární místní hostinec U Modrého lva.  Po staletí se tu scházeli a osvěžovali nejen místní, ale také ti, kteří přijížděli za obchodem nebo rušnou obchodní křižovatkou projížděli dál. Brno bylo od pradávna a je dodnes také městem obchodu. Slavný hostinec, který nabízel i místa k noclehu, bohužel zaplatil daň času, když byl v roce 1934 jako nejstarší z brněnských zbořen.

Starobrněnský pivovar již blízký věku půl druhé stovky let je vlastně svěží mladík, který jde s dobou, přitom i dost nese v paměti. Jedna z novějších legend vypráví, že do zdejší restaurace nejednou doklusal mladý modráček Leoš Janáček se džbánkem pro pivo panu opatu Gregoru Mendlovi. Zdejší sládci si vždy dávali záležet na kvalitě svého nápoje a pivovarníci na tak strategickém místě města nutně byli a jsou i patrioty. Těm současným třeba přičíst k dobru čerstvou novinku, které dali název podle místa vzniku v nejstarší části Brna.

Staré Brno je nepasterizované světlé výčepní pivo. Spodně kvašené pivo je charakteristické svěží jemně hořkou chutí se středním řízem. Vaření světlých výčepních piv na Starém Brně je staletou tradicí. Nové pivo s příznačným názvem na ni navazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám