Hlavní obsah

Píseckou Trojici opět oživí muzikant Jan Adamus

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní síň Trojice v Písku má na nedělním programu vystoupení souboru Adamusovo Trio. Tohoto hráče na dechové nástroje doprovodí tóny houslí a klavíru. Žádných experimentů ba ani duchů se posluchači nemusí obávat - doménou souboru je hudba barokní i romantická, koncertní síň je bývalá hřbitovní kaple.

Foto: Petr Hejna

Jan Adamus předvádí princip věčného dechu

Článek

Nicméně ani hudbě moderní se Adamus nevyhýbá, byl například i aktivní ve zcela odlišném hudebním proudu v kapele Barock Jazz Quintet, kombinující jazz a klasickou hudbu, kterou prošly i takové osobnosti naší jazzové scény jako František Uhlíř, Jan Kořínek, Ivan Dominák nebo Milan Vitoch. Mimo aktivní muzicírování působí i jako dirigent, organizátor i autor různých transkripcí zejména pro interpretaci materiálu z období romantismu. 

Nicméně Adamusovou doménou je právě především hudba klasická, Adamusovo Trio se proslavilo i vyhledáváním a zpracováním neznámých skladeb Georga Phillipa Telemanna, ze současných autorů lze za všechny, kdo pro trio napsali původní repertoár, jmenovat kupříkladu proslulého jazzového klavíristu Emila Viklického, jednoho z prvních stipendistů vyhlášené bostonské Berklee College of Music.

Na posledním koncertu v Trojici, který proběhl v září loňského roku, představil varhanici Michaelu Káčerkovou, předtím, v dubnu roku 2016, ho pro změnu doprovázel Martin Levický, oba z mladší generace talentovaných muzikantů. 

I když tóny hoboje a anglického rohu tohoto „mistra věčného dechu" zazněly například v Španělském sále Pražského hradu nebo v Českém Krumlově, rád se vrací  i do relativně skromného prostoru kaple Nejsvětější Trojice u Otavy v tichém prostředí bývalého hřbitova. 

Koncert, pořádaný CKMěstaPísku začíná v 18 hodin již tuto neděli, tedy 14. října.

Pokud někdo neví, co obnáší pojem věčný dech, více stejně jako o pietním hřbitově ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám