Hlavní obsah

Petrohrad a krásy tohoto města

Novinky, Jiří Cysař

Na začátku července jsme se rozhodli pro návštěvu "Benátek severu", města St. Petersburg - Petrohradu. Lákalo nás poznat bílé noci, ruskou architekturu a zhlédnout krásu carských paláců.

Foto: Tereza Kohoutová

Ermitáž při západu slunce

Článek

Náš výlet začal příjezdem na Letiště Václava Havla a po odbavení odletem do Petrohradu. Let byl příjemný a jeho délka byla zhruba dvě hodiny včetně startu a přistání.

Do centra jsme se dostali metrem a místní "martroškou", dodávkou, která jezdí kyvadlově na stanici metra Moskovskaya. Hned po vystoupení z metra na nás dýchla atmosféra Petrohradu. Široké ulice - bulváry, vysoké obytné budovy a vše mnohem větší a mohutnější, než jsme zvyklí u nás. V letním období slunce v Petrohradu zapadá asi kolem 24. hodiny a zapadne jen kousek pod obzor, takže celou noc je na jedné půlce oblohy svítání a na druhé je černočerná tma. Tma je tedy asi jen tři hodiny, protože slunce zase po třetí hodině vychází a osvětluje město.

Ještě týž den po našem příjezdu jsme došli od nádraží až na hlavní kanál poblíž Ermitáže, kde jsme se nalodili na jednu z mnoha lodí, které poskytují projížďky po petrohradských kanálech. Poté jsme navštívili katedrálu Sv. Izáka, kde se dá na horním ochozu katedrály pozorovat zvedání mostů a proplouvání nákladních a zaoceánských lodí přes Petrohrad do přístavu.

Druhý den našeho výletu jsme využili služeb autobusu Hop on, hop off, který jezdil po nejdůležitějších místech Petrohradu, což byl výborný způsob, jak se zorientovat ve městě, podívat se, kde co je, a naplánovat trasu po památkách. V tento den jsme viděli památný křižník Aurora, který odstartoval bolševickou revoluci, a pak jsme pokračovali do krásné Petropavlovské pevnosti a stejnojmenné katedrály v jejím středu. Další historickou budovou byl Chrám vzkříšení Krista, typicky pravoslavná stavba, a nakonec jsme šli do parku se sochou Kateřiny Veliké.

Cílem dalšího dne se stal slavný Peterhof. Ten se nachází asi 25 kilometrů od centra Petrohradu. První dojem byl opravdu silný. Pohled na krásnou kaskádu, plnou pozlacených soch s antickými bohy a hrdiny doplňovanými mnoha fontánami, kterým uprostřed jezírka dominuje zlatý Samson zápasící se lvem, byl opravdu nezapomenutelným zážitkem. Poté jsme absolvovali prohlídku paláce.

Ve vesnici jménem Carskoje Selo, asi 20 kilometrů od Petrohradu, se nalézá letní sídlo carů a careven a tam vedly naše kroky v dalším dni. Prohlídku jsme začali interiérem největšího - Kateřinina paláce. Opět nás do očí udeřila pompéznost a luxus paláce. Všude bylo zlato a většina věcí byla pozlacených, krásně naleštěné podlahy, obrazy, stropní fresky a tak dále. Prohlídka postupovala pokoj za pokojem, sál za sálem, až jsme došli do věhlasné jantarové komnaty. Po skončení prohlídky jsme se šli podívat do Kateřininých zahrad a poté i do Alexandrových.

Poslední den nás čekala perla Petrohradu - Ermitáž nebo také Zimní palác, jedno z největších muzeí na světě se stálou expozicí s více než třemi miliony kusů. Po vstupu jsme se rozhodovali, co chceme vidět, protože za jeden den se celý palác projít nedá, takže jsme se rozhodli pro slavné sbírky ve třetím patře, pak ruské umělce a nakonec historický dálný východ, Čínu, Japonsko a Indii. Palác sám o sobě je krásný, plný zdobení, zlacení a dekorací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám