Hlavní obsah

Památky Humpolecka zvou. I ty, které nejsou běžně přístupné

Novinky, Oldřich Vacek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 17. a neděle 18. září zve na setkání s památkami Humpolecka, které nejsou běžně přístupné nebo je zde v tento den něco navíc. Např. fundovaný komentář - hrad Orlík, Toleranční kostel, bývalá synagoga, židovský hřbitov či Nápravníkovo stavení Zichpili - zde s projekcí starých plánů a fotografií.

Foto: Archiv Castrum o.p.s.

starý Humpolec

Článek

Castrum o. p. s. ve spolupráci s Městem Humpolec, Farním sborem českobratrské církve evangelické, Náboženskou obcí Církve československé husitské v Humpolci, MATANA a. s. a MěKIS Humpolec připravili i pro tento rok oslavu Dnů evropského dědictví 2011 na Humpolecku s podtitulem Památky - tvůrci panoramat našich měst a městeček.

Akce začne v sobotu 17. září, bude možno navštívit:

Hrad Orlík nad Humpolcem od 10.00 do 18.00 hodin. Kromě běžné prohlídky hradu zdarma budou navíc dočasně zpřístupněny prostory připravované hradní expozice v baště, včetně nově osazených replik gotických dveří a zámků vyrobených podle archeology nalezených středověkých klíčů. Dále bude prezentováno zakonzervované torzo trámu, který byl poražen a otesán pro hradní krov v roce 1374 a středový klenební kámen s erbem pánů z Dubé, do nějž se zbíhala klenební žebra hradní kaple. 

Nápravníkovo stavení č. p. 338 na Zichpili od 14.00 do 16.00 hodin. Bude připravena zdarma prohlídka a přednáška o staré Zichpili a záchraně tzv. Nápravníkova stavení, o plánovaném zpřístupnění atd., včetně promítání současných i starých fotografií a plánů památek Humpolecka.

Toleranční kostel na Zichpili od 10.00 do 16.00 hodin. Bude zde taktéž připravena prohlídka zdarma včetně informací o obnově areálu, jeho historii a jeho plánovaném využití.

Bývalá Synagoga od 14.30 do 16.00 hodin. I zde si bude možné zdarma prohlídnout  kostel dnes využívaný Církví československou husitskou v Humpolci. 

Akci ukončí v neděli 18. září zpřístupnění židovského hřbitova od 10.00 do 16.00 hodin. Proběhne tu prohlídka areálu se správcem hřbitova. Přiblíží místa posledního odpočinku obyvatel Humpolecka, kteří se ne nejednou zapsali do jejich dějin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám