Hlavní obsah

Památkovou péči v praxi ukáže galerie Celnice v Brně

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden patří v komorní galerii Celnice v areálu brněnské vily Löw-Beer výstavě prací studentů architektury VUT v Brně, kteří se zabývali praktickou stránkou obnovy několika významných nemovitých kulturních památek v ČR.

Foto: Muzeum Brněnska

Výstava v galerii Celnice

Článek

Studenti Ústavu památkové péče FA VUT v Brně se seznámili v rámci předmětu Památková péče v praxi s tradičními stavebními a uměleckořemeslnými postupy minulých staletí, ale i s možnostmi, které nabízejí současné technologie využívané ve stavebnictví.

Účast na workshopech zdokumentovali (např. obnova dřevěných a kovových prvků, obnova omítek historických staveb, restaurování soch či fresek aj.) a výsledkem je řada poutavých tematických panelů, které jsou k vidění na výstavě Památková péče v praxi: metody – řemesla – technologie.

Výstava návštěvníkům přiblíží proces obnovy čtyř zajímavých areálů, první a druhý se nachází v západních Čechách: areál bývalého proboštství a kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mariánské Týnici (dnes sídlo Muzea a galerie severního Plzeňska) a bývalý cisterciácký klášter v Plasích (dnes sídlo Centra stavitelského dědictví, pobočky Národního technického muzea), třetí a čtvrtou lokalitu nalezneme v Praze – areál Klementina (sídlo Národní knihovny) a budovu Národního muzea.

V Plasích a Mariánské Týnici působil jeden z nepozoruhodnějších architektů doby baroka Jan Blažej Santini-Aichel (1677-1723), takže výstavu je možné chápat i jako pozvánku k poznání díla tohoto fascinujícího tvůrce.   

Výstava Památková péče v praxi bude k vidění v galerii Celnice do 3. února (otevřeno vždy od úterý do neděle, 10-18 hodin, vstup volný).

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejmladší pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám