Hlavní obsah

Památkově chráněnou Grossmanovu vilu v Ostravě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkově chráněna vila v Ostravě sídlící na ulici 28. října se vstupem z ulice Na Zapadlém je od roku 2005 zcela opuštěna a chátrá. Byla využívána jako školka i jako družina.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.1.2017 Památkově chráněnou Grossmanovu vilu čeká rozsáhlá rekonstrukce. Pohled z ulice Na Zapadlém. Vedle Krajského úřadu.

Článek

Vilu postavil pro sebe a svoji rodinu stavitel František Grossman v roce 1923 na dnešní frekventované ulici 28. října. Vila má sklepy, první a druhé patro a půdní místnosti. Jak exteriér, tak interiér vily je památkově chráněn.

Město Ostrava se snažilo vilu prodat i přes aukci, ale nikdo se nepřihlásil. Město se tedy rozhodlo vilu zrekonstruovat a používat jako rezidenční a reprezentační centrum i jako ubytování pro významné hosty.

„Město se obecně, ne úplně hezky v minulosti chovalo k památkám. Grossmanova vila je skutečně, a málo kdo to ví, jedním s architektonických klenotů na území města Ostravy. Pokusy o využití byly různé. Byla tam školka, družina a kdoví co ještě. V současnosti chátrá,” konstatoval primátor Tomáš Macura.

„Chceme vilu zachránit. Dost dlouho jsme uvažovali o nějakém způsobu využití. Nakonec jsme se rozhodli vytvořit z vily rezidenční prostor, aby sloužila k reprezentačním jednáním, také jako ubytovací kapacity, řekněme pro VIP návštěvníky města i kraje. Věřím, že se s vedením Moravskoslezského kraje domluvíme na ekonomickém modelu, aby mohla vila fungovat,” dodal primátor.

Podle jeho slov je předpoklad, že projektová dokumentace bude hotova do poloviny letošního roku. Pak bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele a rekonstrukce by měla začít v roce 2018.

Předpokládané náklady na rekonstrukci by mohly činit až 40 000 000 korun.

V současné době památkově chráněna Grossmanova vila má sklepy, první a druhé poschodí a půdu. Z jedné části půdy byly vytvořeny obytné místnosti. Vila je hlídaná. Její stav je kontrolován jedenkrát týdně. Probíhají v ní základní záchovné práce. Je teplotně temperována. Udržování vily v tomto stavu stojí přibližně 100 až 200 tisíc korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám