Hlavní obsah

Palivo E85 lze natankovat už i v Plzni

Novinky, Miloš Zikmund

Plzeň je dalším místem, kde lze do aut natakovat nové a zajímavé palivo za rozumnou cenu. E85.

Článek

Co vlastně E85 je? Základ paliva je bioethanol, který se vyrábí z rostlin a různých zbytků z obilovin, kukuřice, brambor a cukrové řepy. Bioethanol je možné přímo použít jako palivo do vozidel. Samotný ethanol se ale ve světě nepoužívá.

E85, bioethanol je směs skládající se z 85 procent z bioethanolu a z 15 procent z Naturalu 95. Proti klasickému benzínu má E85 dvě hlavní výhody - nárůst výkonu motoru a snížení emisí výfukových plynů. Nevýhodou je naopak mírně vyšší spotřeba oproti klasickým palivům. Palivo se především již mnoho let využívá hlavně v Brazílii a v zemích Skandinávie.

Někteří výrobci a provozovatelé aut jsou u nás velice opatrní v používání tohoto paliva. I vozy domácí produkce se vyváží například do Švédska s označením MFV (Multi-Fuel vehicle).

Většina moderních aut je schopna i bez úprav s větším poměrem benzínu bez problémů jezdit. Palivo má kolem 107 oktanů, ale menší teplotu a pomalejší hoření. Ethanol se v USA používá do benzinu jako aditivum a významně odstraňuje z benzínu nežádoucí vodu.

Kdo má zájem jezdit na nové levnější a ekologické palivo, tak je nejlépe vyzkoušet dotankovat menší množství a pak postupně zvětšovat a najít optimální poměr. Teplé letní dny poskytnou vozidlu pozoruhodný výkon. Navíc je zajímavé, že vůz příjemně voní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám