Hlavní obsah

Pád hasiče z výšky, srdeční zástava vězně - i takové scénáře přineslo cvičení Salvator

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 11. dubna zorganizovala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni a Bavorským červeným křížem mezinárodní metodické cvičení zdravotnických záchranných služeb s názvem Salvator.

Foto: Fakulta zdravotnických studií ZČU

Cvičení probíhalo v areálu Světa záchranářů v Karlových Varech

Článek

Cvičení probíhalo v areálu Světa záchranářů v Karlových Varech, který tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů.

Cvičení se zúčastnilo na celkem osm výjezdových skupin, polovina z nich byla z Německa, druhá pak z České republiky. Výjezdové skupiny byly tvořeny nelékařskými zdravotnickými pracovníky záchranných služeb a studenty Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni.

„Úkolem každé výjezdové skupiny bylo vyřešit modelovou situaci se zdravotnickou problematikou, vyplnění výjezdové dokumentace a předání pacienta do zdravotnického zařízení lékaři hovořícímu cizím jazykem. K eliminaci jazykové bariéry se vyzkoušely i piktogramové karty, jejichž autorem byl jeden ze studentů,” uvedl organizátor akce Mgr. Petr Kunášek.

Doplnil, že cvičení rozhodně nebylo soutěž. „Nebylo zde vítězů ani poražených. Hodnocení úloh probíhalo pouze za účelem zlepšení mezinárodní spolupráce.”

Hodnotící komisař se zaměřoval především na rozdílnost zdravotnických postupů, stejně jako materiálního i technického vybavení. Záchranáři si v rámci cvičení předali své znalosti a dovednosti například u simulovaného scénáře pádu hasiče ze šestimetrové výšky, srdeční zástavy vězně v policejní cele nebo zásahu u dítěte v bezvědomí.

Cvičení bylo součástí rozsáhlého mezinárodního projektu Koncept koordinace a realizace spolupráce zdravotnických záchranných služeb a bude se do roku 2019 opakovat celkem pětkrát. Cílem projektu je určit podmínky a vytvořit základní zázemí pro vznik přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Bavorska a Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. Metodické cvičení Salvator je jedním z prostředků pro dosažení výše uvedeného cíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám