Hlavní obsah

Ostravský dopravní podnik vybírá nová sedadla do tramvají, trolejbusů a autobusů

Novinky, Josef Zajíc

Dopravní podnik města Ostravy se v posledních letech intenzivně zabývá otázkou výběru sedadel v prostředcích městské hromadné dopravy. Prvním impulzem výměny čalouněných sedadel byly hygienické důvody a stále častější útoky vandalů, které DPO donutily instalovat sedadla omyvatelná.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava - Hrabůvka. 3.2.2014

Článek

Aby si cestující mohli vybrat ze čtyř druhů připravených sedadel, dopravní podnik zorganizoval anketu o tom, která sedačka se bude cestujícím nejvíce líbit.

Proto je do provozu zapojen testovací vůz - tramvaj typu Variol LF3/2, evidenční číslo 1653. Tato tramvaj objíždí důležité linky, aby si cestující mohli vybrat, tak zvaně "vysedět" si podle jejich názoru nejlepší sedadlo a vyjádřit se v anketě, která probíhá na webových stránkách dopravního podniku.

Od pondělí 3. února jezdí zmíněná tramvaj po lince č. 1 s odjezdem ze smyčky tramvají Dubina - Interspar v části Ostrava-Jih ve směru smyčka na Hlavním nádraží v Ostravě-Přívoze a zpět.

V této tramvaji si lidé usednou, sedadla vyzkouší - někteří se i vyjádřili: „Čalouněné sedačky byly prima, sedělo se v nich dobře, hlavně v zimě. Je možné, že se najdou lidé, kteří je ničí, rozřezávají a podobně. Pokud budou zavedeny ty nové, přikláním se k číslu 4,” uvedla cestující Markéta. 

Z deseti dotázaných lidí na cestě z Hlavního nádraží sedm vybralo sedadlo č. 4, dva č. 1 a jeden č. 3 (jednotlivá sedadla jsou k vidění ve fotogalerii).

Svůj názor mohou občané stále vyjadřovat na základě ankety na webových stránkách Dopravního podniku Ostrava: www.dpo.cz .Sedadla jsou v testovacím voze označena čísly, jsou rozdílná nejen svým povrchem, ale také konstrukcí a tvarem. K 3. únoru do 20.45 hodin bylo v anketě zaznamenáno 4870 hlasů. Z nich se k sedačce č. 4 přiklání 58,3 procenta hlasů v internetovém hlasování - to bude probíhat do 28. února.

Občané, kteří budou mít zájem se s novými sedačkami seznámit, mohou se projet v daném termínu tramvají: 3. 2. - 7. 2. - linka č. 1, 8. 2. - 9. 2. - linka č. 2, 10. 2. - 14. 2. - linka č. 2 a 8, 15. 2. - 21. 2. - linka č. 7, 22. 2. - 28. 2. - linka č. 1. Testovací tramvaj na uvedených linkách má zveřejněn i podrobný jízdní řád.

Uvedené linky propojují všechny základní městské obvody: Ostrava-Jih, Ostrava-Poruba, Ostrava-Výškovice, Zábřeh, Ostrava-Mariánské Hory, Moravská Ostrava a Přívoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám