Hlavní obsah

Ostravské zámky sloužící i zaniklé

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úvod je třeba uvést, že zámkem je myšlena rozsáhlá, umělecky bohatě zdobená, velkolepá budova, která sloužila šlechtickým rodům a později též členům velkoburžoazie jako reprezentativní a pohodlné sídlo. Množství zámků vychází ze základů hradní koncepce, liší se však tím, že postrádá opevnění.

Foto: Josef Kubíček

Porubský zámek pohled do nádvoří

Článek

Za časů středověku byly čistě zámecké stavby řídké, spíše se jednalo o stavby hrado-zámků ve stylu románském a později gotickém. Honosnější sídla v podobě zámků vznikala již v době renesance, pokračovala příchodem baroka a dále klasicismu.

Během první světové války a následným pádem hlavních evropských monarchií bylo definitivně ukončeno období zámeckých staveb. Jen málo zámků patří ještě dnes svým původním majitelům a málokdy jsou obydleny. Pro mnohé budovy muselo být nalezeno nové využití, pokud měly to štěstí, že přečkaly revoluce, požáry nebo druhou světovou válku, slouží dnes zámky hlavně jako muzea, často i jako kulturní střediska, v hojné míře pod ochranou památkových úřadů, což je však velmi nákladná záležitost.

Současně jsou však také hodnotnými svědky zašlých epoch, též jsou středem zájmu mnoha návštěvníků, a proto někdy i důležitým ekonomickým subjektem. Jako umělecko-historické památníky jsou naprosto nepostradatelné. Některé ostravské zámky v dnešní době slouží po obnově či opravě veřejnosti, jiné již zanikly, další čeká postupná zkáza a zánik.

Porubský zámek pochází z roku 1573. Vystřídalo se zde množství majitelů, poslední rod Wilczků vlastnil tento zámek a panství Porubské až do roku 1945. Bombardováním v témže roce byl velmi zničen, po dílčí opravě sloužil jako Lidová škola umění. Zámku hrozila demolice a v roce 1991 začal jeho majitel Statis Prusalis s rekonstrukcí a záchranou této státní kulturní památky, které je druhou nejstarší budovou v Ostravě.

Vítkovický zámek zvaný též Zentralhaus je empírová stavba z let 1847-1848, byla vybudována jako reprezentativní vítkovické sídlo rodiny Rotschildů, která ovládala zdejší slavné železárny. Později v zámku bydleli ředitelé železáren a poté byl využíván pro správní účely. Naposledy zde sídlilo Muzeum Vítkovic, dnes je budova po celkové rekonstrukci a je ke škodě, že bývá prezentována a otevřena pro veřejnost pouze příležitostně.

Zábřežský zámek byla původně tvrz, která byla na konci 16. stol. přebudována na renesanční zámek, později byl zbarokizován. Také tato budova časem pomalu, ale jistě chátrala a byla nabízena k prodeji. V roce 2005 získal zámek nový majitel, který ho zcela zrekonstruoval a začal využívat pro účely stylové restaurace a penzionu. Jeho součástí je i zámecký pivovar.

Kunčický zámek bývalý klasicistní skvost byl vystavěn v roce 1630-1634, zámek v lednu 1999 díky bezdomovcům vyhořel. Dnes je zcela beze stopy zlikvidován.

Polanecký zámek původně tvrz z 16. stol. přestavěna v 17. stol. na barokní zámek, po upuštění od památkové ochrany byl objekt upravován a využíván JZD jako sklad a sýpky, po restituci zeje prázdnotou.

Reklama

Výběr článků

Načítám