Hlavní obsah

Ostravské Letní shakespearovské slavnosti otevře Hamlet

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní shakespearovské slavnosti Ostrava se v areálu Slezskoostravského hradu konají od roku 2008. Za osm let jejich existence se na ostravských letních prknech odehrálo přes sto padesát představení dvaceti titulů a v publiku se vystřídalo přes sto tisíc diváků.

Foto: Josef Zajíc

Letní shakespearovské slavnosti Ostrava 2016( LSS 2016) Ze zkoušky Hamleta. Hrobníci.

Článek

Letní shakespearovské slavnosti otevře premiéra inscenace Hamlet ostravské produkce LSS. Tento titul v překladu Jiřího Joska s významnou úpravou ostravského dramatika Tomáše Vůjtka režíruje mladá režisérka, od roku 2015 umělecká šéfka  Divadla Petra Bezruče Janka Ryšánek Schmiedtová (1983).

Režisérka po studium činoherní režie na JAMU v Brně odjela na stáže do portugalského Lisabonu a skotského Glasgow. V České republice režírovala v mnoha divadlech více než 28 inscenací z toho například v Národním divadle moravskoslezském Kuřačky. Dále v ostravském Divadle Petra Bezruče tituly Osiřelý západ, Nahniličko a Škola základ života. Napsala pět divadelních her pro děti, které sama režírovala, naposledy v Divadle loutek Ostrava - Malá Mína zmlsaná (premiéra 19. února 2016).

„Inscenovat Hamleta mi bylo nabídnuto ostravskou společností PaS de Theatre. Zvažovala jsem jen moment. Když souhlasil Tomáš Vůjtek, že se mnou půjde do nemalé úpravy, bylo jasné, že mě Hamlet přinejmenším zajímá. Když jsem procházela seškrtaný text, čím dál více jsem chápala našeho "ostravského" Hamleta, mladého kluka, co vstoupí do světa moci a intrik, který ho nakonec nemilosrdně semele,” řekla Jana Ryšánek Schmiedtová k režijnímu záměru.

„Hamlet je drama s velkou inscenační historií. Lepí se něj  a jeho inscenování mnohé předsudky, očekávání ale i klišé - toho jsem se obávala nejvíce. Teď jsem již docela v klidu, mám za sebou dobrý tým lidí, kteří mi jdou na ruku, a silné herecké obsazení - a taky vím, o co mi režijně jde. Do premiéry jen zbývá makat a to beztak všichni chceme,” dodala.

V titulní roli se objeví Tomáš Savka, jeho matku bude hrát výborná herečka Dana Růžičková, zjevujícího se mrtvého otce Jan Fišar, nového mladšího manžela Gertudy Jan Vámepník. Intrikánem a mužem, jež stojí za vším, tedy Poloniem, bude Ostravák tělem i duší, Miroslav Etzler. Jako Leartes se představí Josef Kaluža a v roli Ofelie Pavla Gajdošíková. Horacia bude hrát Radovan Král. 

„Pro mě bylo prioritní sestavit skupinu podobně naladěných lidí, mezi kterými bude probíjet elektřina, která bude mít také co do činění s Ostravou, a která bude chtít makat a udělat ve vražedně krátké době dobré divadlo. Jsem přesvědčena, že to nyní máme. Náš Hamlet bude trochu jiný, ale vůbec ne samoúčelně. S Tomášem Vůjtkem si říkáme, že bude lehce brechtovský, takový vykloubený, protože doba je vykloubená, protože lidé a jejich touhy jsou vykloubené,” zmínila se k obsazení herců režisérka.

Na Slezkoostravském hradě se bude hrát na scéně Lucie Labajové v kostýmech Kataríny Kováčikové. Hudbu složil Jan Burian. Choreografie Adéla Laštůvková-Svobodová. Choreografie bojových scén Petr Sýkora a Ivan Petrák.

Premiéra se uskuteční 20. července od 20:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám