Hlavní obsah

Ostravská zoologická zahrada potřebuje víc elektřiny i parkovacích míst

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zoologické zahradě v Ostravě za poslední dobu přibylo mnoho nových prohlídkových pavilonů a další nové expozice se chystají. S počtem nových pavilonů narůstá i potřeba většího množství elektrické energie a tím, že se zvyšuje návštěvnost, je potřeba i většího množství parkovacích míst.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23,2.2017 Ostravská zoologická zahrada potřebuje více elektřiny a parkovacích míst.

Článek

Zoologickou zahradu v Ostravě předcházel šestihektarový Hornický sad, který byl vybudován v roce 1948 v Ostravě-Kunčičkách. Velká zoologická zahrada se ve Stromovce na Slezské Ostravě začala stavět v roce 1956 a areál byl pro veřejnost otevřen 1. května 1960.

Dnešní zoologická zahrada v Ostravě podle informace ředitele Petra Čolase zabírá 100 hektarů prostoru. Podle počtu návštěvníků se v roce 2016 umístila v TOP 10 na 4. místě s počtem návštěvníků 509 336 za zoologickou zahradou Praha - 1 448 353, ZOO Zlín - 668 303 a ZOO Dvůr Králové - 538 006 .

Aby ostravská ZOO udržela svůj standart, musí stále zlepšovat prostředí pro návštěvníky a budovat nové kvalitní prostory expozic pro zvířata. K tomu je potřeba větší množství elektrické energie.

Současná centrální trafostanice a následné zemní kabelové rozvody budou nahrazeny vstupní trafostanící včetně kabelové přípojky a dvěma podružnými kioskovými trafostanicemi se zemním kabelovými připojeními, které budou elektřinou zásobovat všechny stavby v areálu. Rekonstrukci čekají také elektrické rozvody, budou nainstalovány nové rozvaděčové skříně, a stavebními úpravami projdou také jednotlivé objekty a pavilony. Chystá se nové osvětlení.

„Rekonstrukci stávající sítě bude provádět za 89,5 miliónu Kč s DPH ostravská společnost VAE, která vyhrála veřejnou zakázku. Práce budou trvat 101 týdnů od předání staveniště, které je naplánováno na druhý březnový týden. Předpokládané ukončení v druhé polovině roku 2018,” informoval náměstek primátora města Ostravy pro investice Břetislav Riger. 

„Pokud chceme zvýšit návštěvnost, musíme zvýšit počet parkovacích míst před zoologickou zahradou v Ostravě,” konstatoval Petr Čolas, ředitel ZOO Ostrava.

„Více míst před ZOO Ostrava se těžce nachází. Přesto se místo našlo. Mezi stávajícími parkovišti horním, které je nově opravené, a dolním parkovištěm stával dům, který je zbourán. Vznikl tak prostor, který je ve svahu, a tím se nabízí  vybudování vícepodlažního parkovacího domu.

V současnosti odbor dopravy ostravského magistrátu zadal zpracování inženýrského záměru. Navrženy jsou dvě varianty. Jedna varianta na 125 parkovacích míst ve dvou podlažích a druhá varianta pro 199 míst ve třech podlažích. S tím, že to horní podlaží by bylo pojízdnou střechou. Čili nebylo by zakryté, ale otevřené. Je to také z důvodů určité výšky a toho, abychom zachovali ten ráz a nepřekryli  pohled do zoologické zahrady z venčí nějakou budovou.

Úplná cena  není známá, ale už v zadání je, aby se nepřehoupla přes 60 miliónů korun, nebo abychom se pohybovali v rozumných reálných číslech,” uvedl Břetislav Riger

Reklama

Výběr článků

Načítám