Hlavní obsah

Ostravská kulturní scéna se rozroste o nový festival Musica pura

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ročník nového hudebního festivalu s názvem MUSICA PURA, který se uskuteční v listopadu v Domě kultury města Ostravy, nabídne špičkové profesionální tělesa a sólisty, vycházející z lidové hudby. Hlavní hvězdou čtyřdenního festivalu (26. - 29. 11.) bude Marius Preda, jeden z předních světových cimbalistů.

Foto: Musica Pura

První ročník Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA uzří světlo světa v listopadu v Ostravě

Článek

Dramaturgicky nadžánrový obsah tohoto nového ostravského festivalu nabídne folklorní hudbu z celého světa ve virtuózním podání profesionálních interpretů, jak v ryzí podobě, tak ve spojení s jinými hudebními žánry. Opomenuta však nezůstane ani domácí folklorní scéna a to nejlepší z ní.

Festival bude zahájen koncertem nového tělesa Ostrava Cimbalom Orchestra, v němž se vůbec poprvé spojí vybraní hudebníci z ostravských cimbálových muzik a přizvaní pěvečtí sólisté. Další festivalový den nabídne flamenco, a to jak v klasické podobě, tak v progresivním podání čtyř špičkových interpretů kolem kytaristy nizozemsko-španělského původu Arturo Ramóna.

Hudebního slova v pořadí třetího koncertu se ujmou světoznámí hráči na Panovu flétnu Vasile Raducu (Rumunsko) a Liselotte Rokyta (Nizozemí), kteří zahrají spolu se špičkovým Ensemble Marian Alexandru z Rumunska. Samotný závěr festivalu vyvrcholí galaprogramem všech účinkujících interpretů prvního ročníku MHF MUSICA PURA, jehož hlavní hvězdou bude jeden z nejvýznamnějších cimbalistů světa Marius Preda za doprovodu jazzového kvarteta.

Tento v Nizozemsku žijící rumunský hudebník vyniká fenomenální technikou i výjimečnou invencí a patří k absolutní cimbálové špičce v oblasti jazzu a rumunské lidové hudby. Marius Preda učiní za doprovodu předních jazzových muzikantů vrcholnou muzikantskou tečku za první edicí festivalu.

Pořadatelem festivalu je uznávaný hudebník, multiinstrumentalista Jan Rokyta mladší ve spolupráci s Agenturou Presto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám