Hlavní obsah

Ornitologové žádají veřejnost o pomoc při mapování hnízdišť čejek chocholatých

Novinky, Jiří Šafránek

Česká společnost ornitologická vyzývá veřejnost, aby se zapojila do mapování míst výskytu čejky chocholaté. Tento krásný pták s typickou chocholkou z naší krajiny dlouhodobě mizí. Čejka chocholatá patřila vždy k běžným ptačím druhům českého venkova, ale za posledních 30 let jich ubylo již 90 procent.

Foto: Adolf Goebel

Čejka chocholatá hnízdí na loukách i v polých.

Článek

Čejka chocholatá patří mezi bahňáky a hnízdí na vlhkých loukách, na podmáčených polích a na bahnitých dnech vypuštěných rybníků. Snáší většinou čtyři vejce, která jsou zelenavě skvrnitá. Mláďata se líhnou po 23 dnech a takřka ihned opouštějí hnízdo a následují své rodiče při hledání potravy. Živí se hmyzem a jeho larvami. Létat začínají 7 až 8 týdnů od narození. Jak čejka chocholatá vypadá, se můžete podívat na videu Moravského ornitologického spolku.

Úbytek čejek je způsoben řadou faktorů. Nejvážnějším je mizení vhodných hnízdišť v souvislosti s úbytkem vody v krajině, dále pak jarní zemědělské práce a zvýšená predace hnízd i mláďat divokými prasaty a krkavcovitými ptáky.

"Přestože čejka chocholatá dosud nebyla zařazena mezi zvláště chráněné druhy, určitě si zvýšenou pozornost zaslouží," říká Václav Zámečník, který má v ČSO na starost problematiku ptáků zemědělské krajiny. "Věříme, že se nám s pomocí veřejnosti podaří získat cenné informace o stávajících hnízdištích čejek a na těch nejvýznamnějších lokalitách následně podpořit přežívání čejčích mláďat úpravou zemědělského hospodaření pomocí nového agroenvironmentálního opatření. Jeho cílem je vytvořit na části pole, kde čejky umisťují svá hnízda, optimální hnízdní podmínky a umožnit čejkám

úspěšné vyvedení mláďat."

Do monitoringu se může zapojit každý - všechny potřebné informace jsou k dispozici na webových stránkách www.birdlife.cz/cejka.html. Před tím, než za čejkami vyrazíte, tak si na webu ČSO pečlivě pročtěte návod, jak správně čejky mapovat a jaké informace je vhodné sledovat. A pak si už jen užívejte příjemné chvíle v přírodě spojené s pozorováním těchto krásných ptáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám