Hlavní obsah

Opravený broumovský klášter a zahrada slavnostně otevřou své brány

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 22. dubna bude za účasti kardinála Dominika Duky slavnostně otevřena revitalizovaná část broumovského benediktinského kláštera a klášterní zahrady. Veřejnost nahlédne do nových prostor během Dnů otevřených dveří - o víkendu 25. a 26. dubna.

Foto: Jan Šrytr

Broumovský benediktinský klášter prošel v loňském roce rozsáhlou revitalizací.

Článek

Slavnostní otevření pro pozvané hosty spojené s prohlídkou nových prostor se uskuteční ve středu 22. dubna od 14:30 v areálu národní kulturní památky broumovského kláštera. Od 16 hodin bude slavnost pokračovat programem otevřeným i pro veřejnost: vernisáží výstav v Galerii Dům, mší celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou, slavnostními proslovy, žehnáním a koncertem Hradišťanu.

Veřejnosti jsou pak určeny především Dny otevřených dveří 25. a 26. dubna s bohatým doprovodným programem.

„Na návštěvníky čekají prohlídky nových prostor, hudební a divadelní představení, výstavy, ukázky vzdělávacích programů, hudební a filmová dílna, možnost vyzkoušet nové nahrávací studio, zábavný quest Zahradohledačka, aktivity pro děti nebo nedělní převorské prohlídky kláštera s převorem P. Prokopem Siostrzonkem, kterým bude předcházet mše sloužená v klášterním kostele,“ informovala Dana Černotová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Broumovský klášter prošel v loňském roce rozsáhlou revitalizací, na kterou získal evropskou dotaci téměř 250 miliónů korun. Dodavatelem stavby se stala společnost HOCHTIEF CZ. Opravena byla přibližně jedna pětina klášterní budovy. Vznikly zde nové prostory, které se budou využívat převážně ke vzdělávacím a kulturním aktivitám.

„Rekonstrukce je vyvrcholením aktivit, které začaly v roce 2004, kdy nám bylo umožněno vstoupit do prostor kláštera s první veřejnou akcí. Následovalo rozšiřování programu a péče o památku, jež ukázaly, že klášter může plnit roli kulturního a společenského centra. To umožnilo požádat o dotaci na významnou revitalizaci objektu a vznik Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov,“ řekl k tomu Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která bude centrum provozovat.

„Je mi ctí, že se společnost HOCHTIEF CZ mohla podílet na rekonstrukci tohoto historického skvostu. Krásně zrenovovaný klášter jen dokládá, že nejsme pouze tvůrci nových a moderních budov, ale že umíme vdechnout nový život i do našeho historického a kulturního dědictví. Rekonstrukce historických památek považujeme za jednu ze svých klíčových kompetencí a kvalitu své práce jsme ukázali nejen zde, ale i na dalších obdobných realizacích, mimo jiné při rekonstrukci Hospitalu Kuks či revitalizaci 11 historických objektů chráněných UNESCO v Litomyšli,“ uvedl předseda představenstva společnosti HOCHTIEF CZ Tomáš Bílek.

V klášteře vzniklo nové nahrávací studio, koncertní sály a učebny, nové rozvody elektřiny, vody, odpadů a topení. Revitalizací prošla také celá klášterní zahrada. „Na projekt financovaný z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj navazuje už nyní druhá etapa, která v bývalých mnišských celách umožní vybudovat Dům hostů. Toto ubytovací zázemí umožní naplno využít prostory kláštera i skupinám z větší dálky,“ dodal Jan Školník.  

Reklama

Výběr článků

Načítám