Hlavní obsah

Ochrannou známkou Tradiční výrobek Slovácka získalo dalších jedenáct výrobců

Novinky, Lenka Durďáková

Ochranná známka Tradiční výrobek Slovácka je od roku 2008 udělovaná výrobcům na Slovácku, zaručuje především kvalitu výrobků, jejich vazbu na vymezené území, tradici výroby a šetrnost k přírodě.

Foto: Lenka Durďáková

Tradiční výrobek Slovácka - kulinární speciality

Článek

Právo k využití značky je udělováno výrobcům na dva roky na základě posouzení odborné komise složené ze zástupců Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, Krajského úřadu Zlínského kraje, odboru kultury a památkové péče a Regionu Slovácko.

V jarní výzvě příjmu žádostí bylo přihlášeno 14 nových výrobců, ochranná známka na dobu dvou let byla udělena jedenácti z nich. „Posuzování bylo tentokráte netradiční, převažovaly potraviny a kulinární produkty Slovácka,“ zmínil člen hodnotící komise, předseda správní rady Regionu Slovácko a starosta města Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Po dvouhodinové debatě a zkoumání všech přijatých žádostí a výrobků byla známka udělena těmto výrobcům: Soňa Stašková - Velecká z Míkovic - perníčky, Miluše Rybová z Vracova - Miluščiny nudle, Danuše Bachurková z Šumic - perníčky, Marcel Třasoň z Kudlovic - med, Pekárna u Jahodů z Uherského Hradiště - chléb obyčejný, Víno Hruška - sušené švestky, jablka, hrušky, škvarkové preclíky, Věra Marková z Tupes - tupeská keramika, Marie Žůrková z Ježova - vyškrabované kraslice, Ludmila Dvořáková z Uherského Hradiště Sadů - batikované kraslice, Zdeňka Strnadelová z Kunovic - reliéfní kraslice, Lenka Durďáková z Uherského Hradiště-Mařatic - drátkované kraslice.

„Nejedná se o jednorázové ocenění, s výrobci během let platnosti jejich certifikátu aktivně pracujeme a spolupracujeme. Mimo zajištění propagace a prezentace každého výrobce administrujeme společné webové stránky www.tradicnivyrobek.cz s e-shopem, který využívají především lidé mimo region, zejména z Prahy. Současně se stáváme kontaktním místem nabídek účasti na jarmarcích, slavnostech a dalších prezentačních akcích rukodělné výroby v ČR i v zahraničí,” vysvětlila praktickou stránku spolupráce s výrobci Lenka Durďáková, manažerka projektu Tradiční výrobek Slovácka.

Reklama

Výběr článků

Načítám