Hlavní obsah

Obliba elektronických knih stále roste, potvrdil průzkum

Novinky, Markéta Hellingerová

Papírové knihy patří u českých dětí stále mezi nejpopulárnější. Potvrzuje to 97 procent rodičů. S rozvojem moderních technologií zároveň stále roste obliba čtení elektronických knih. Téměř každé čtvrté dítě čte e-knihy, a to na mobilu nebo čtečce.

Foto: Zdeněk Rerych

České děti čtou stále více i elektronické knihy.

Článek

Vyplývá to z průzkumu realizovaného společností Amazon, kterého se zúčastnilo 800 rodičů. Díky čtečkám děti lépe konzumují například povinnou literaturu, což Amazon podporuje darováním speciálních čtecích koutků - Kindloték - pro základní školy a další instituce. Tyto koutky také fungují jako nabíjecí stanice a úložiště pro čtečky. V rámci projektu Kindlotéka rozdal Amazon během tří let celkem 140 čteček.

V každé čtečce Kindle je nahráno 50 titulů různých dětských knižních žánrů v anglickém i českém jazyce. Na prvním místě jsou v oblíbenosti u dětí stále pohádky, 60 procent rodičů tvrdí, že je jejich děti čtou nejvíce, polovina preferuje dobrodružnou literaturu, na třetím místě je žánr fantasy (35 procent).

„Pro děti jsme vybrali spolu s pedagogy rozmanité tituly, které si děti užijí jak ve volném čase, tak i při vyučování,“ řekla Miroslava Jozová, PR manažerka pro region CEE společnosti Amazon.

Projekt Kindlotéka v Česku funguje už třetím rokem. „Letos jsme se rozhodli k pěti obdarovaným základním školám přidat i tři dětské domovy a dvě knihovny. Chceme, aby děti, ale i dospělí v těchto institucích, měli možnost vyzkoušet si čtení pomocí moderních technologií,“ dodala mluvčí společnosti Amazon. Školy, které mají být Kindlotékami obdarovány, navrhují samotní zaměstnanci Amazonu. Mají tak možnost podpořit školu ve svém regionu.

„Projekt Amazon Kindlotéka nás velmi oslovil, protože v naší škole dlouhodobě propagujeme čtenářskou gramotnost a čtenářství obecně. Proto přivítáme vždy s velkou radostí, když do naší knihovny můžeme přidat další knížky,“ uvedla Daniela Vlčková, ředitelka ZŠ Montessori Kladno, kde se předávání Kindlotéky zúčastnilo 90 školáků.  

Kindlotéka pomáhá rozvíjet četbu

Spojení Amazonu s knižním trhem má dlouhou tradici. Právě tištěné tituly stály u zrodu společnosti a knihy se staly prvním produktem, které zakladatel společnosti Jeff Bezos začal v roce 1995 na svém e-shopu nabízet. Trh se ale vyvíjel a postupem času přibyly i e-knihy.

Projekt Kindlotéka přibližuje elektronické čtení dětem v České republice a pomáhá u nich vzbudit pomocí moderních technologií větší zájem o literaturu. Celkem bylo v tuzemsku nainstalováno 20 Kindloték, rozdáno bylo 140 elektronických čteček Kindle, 1 250 e-knih a 1 550 fyzických knih.

(Průzkum realizovala společnost Amazon v prosinci 2019 přes platformu IPSOS, vzorek činil 800 respondentů.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám