Hlavní obsah

Nové prohlídky technického zázemí vily Löw-Beer v Brně

Novinky, Petra Svobodová

Turistickou sezónu 2018 zahájí brněnská vila Löw-Beer novinkou – otevřením druhého prohlídkového okruhu, který návštěvníky seznámí s unikátním technickým zázemím vily.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Pohled na půdu vily Löw-Beer v Brně

Článek

O víkendu 7. a 8. dubna budou prohlídky zpestřeny divadelním představením. Napínavou detektivku v prvorepublikových kulisách sehraje divadlo historie v pohybu Exulis.

Detektivní příběh návštěvníky provede dosud nepřístupnými prostory technického zázemí vily, kde uvidí zachované prvky jedinečného systému teplovzdušného vytápění a větrání. Zápletka se předem neprozrazuje, ale vrahem určitě nebude zahradník… Přijďte se poučit o dobové technice a zároveň se pobavit u dobré detektivky!

Od pátku 13. dubna budou komentované prohlídky technického zázemí probíhat již standardně. Návštěvníci, vždy od pátku do neděle v určených termínech, mohou navštívit technické zázemí vily (půda, světlík), kde jsou k vidění dochované prvky systému teplovzdušného vytápění a větrání (regulační mřížky, kaloriferová komora s trubkovicí). Součástí prohlídky je také zdařilá 3D animace fungování původních systémů.

Architekt Alexander Neumann totiž při stavbě rodinného domu na ul. Drobného 22 použil v letech 1903 až 1904 systém teplovzdušného vytápění (a větrání), který se jinak využíval při stavbě velkých veřejných budov (divadla, koncertní sály, banky, lázně apod.). Jeho použití v reprezentačních prostorách rodinného domu nebylo běžné a znamenalo opravdový nadstandard až luxus.

Neumann se s touto technickou vymožeností obeznámil při své praxi ve vídeňském ateliéru známé architektonické dvojice Ferdinand Fellner a Hermann Helmer (autoři návrhů více jak 200 divadelních a lázeňských staveb, především na území tehdejšího Rakouska-Uherska, včetně Mahenova divadla v Brně).

Architekt Neumann vyprojektoval v první polovině 20. století řadu zajímavých bankovních budov ve Vídni, Praze, Štýrském Hradci, Istanbulu a jinde. Stavěl soukromé i veřejné stavby tak, aby byly nejen krásné, ale i na vysoké technické úrovni.

Brněnská vila Löw-Beer, rodičovská vila Grety Tugendhatové, od dubna nabízí prohlídky expozice nazvané Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat (úterý až neděle, 10 až 18 hodin) a nově prohlídky technického zázemí (od pátku do neděle ve vyhrazených časech). Návštěvníci nepřijdou ani o oblíbené procházky po Černých Polích (v termínech 19. 5., 9. a 23. 6.).

Prohlídky s divadelním představením se uskuteční v sobotu 7. 4. v 17 a 18:30 hodin, v neděli 8. 4. v 10, 12, 14 a 16 hodin. Jednotné vstupné činí 80 Kč. Tento prohlídkový okruh není bezbariérový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám