Hlavní obsah

Nová výstava důvodem, proč opět navštívit Muzeum knihařství

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější výstava, kvůli které stojí za to se opět podívat do Muzea klasického knihařství v Rožďalovicích, je nazvaná Osobnosti v knihách krásně svázaných. Uvidíte další umně zpracované knižní vazby z doby největšího rozvoje českého ručního knihařství.

Foto: Eugenie Hančarová

Duha nad kostelem v Rožďalovicích - pohled z terasy muzea

Článek

Muzeum se skládá ze dvou domů, ale ač jsou docela velké, stejně v nich nejde najednou vystavit všechno, co se tu ukrývá v knihovnách a skříních. Proto občas proběhne obměna vystavených krásných knižních vazeb, jichž většinu vázal umělecký knihař Jenda Rajman.

Výstavka Osobnosti v knihách krásně svázaných bude součástí prohlídky po celý letošní rok. Zaměřuje se na životopisné romány, monografie či průřezy dílem známých umělců.

Tyto výpravné knižní publikace byly vydány a po té opatřeny ruční vazbou v letech 1930 až 1951. Jsou zajímavé knihařským zpracováním – od holandské vazby, která se vyznačuje přehnutými předními okraji desek, po umně zpracované vazby celokožené.

Jsou tu i ukázky polokožených vazeb, kdy jsou kůží potažené jen hřbety knih. Ty jsou nejvíce namáhané a postavené v knihovně dobře viditelné, proto se jejich zdobení věnovala velká pozornost. Samotné desky knih pak často byly polepovány ručně barvenými papíry nebo plátnem. Tato „levnější“ úprava přitom poskytovala velký prostor řemeslnému a uměleckému zpracování.

Muzeum kromě stálé expozice ještě nabízí až do konce února výstavu starých pohádkových knih, které potěší dětské návštěvníky a těm starším připomenou jejich mládí. Na objednávku muzeum pořádá tvořivé dílny, při kterých si účastníci zkouší práci s historickými knihařskými tlačítky nebo svázat notýsek či knížku.

Muzeum a jeho pohádková výstava se také představí v rozhlasovém pořadu Výlety s Dvojkou v sobotu 12.ledna 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám