Hlavní obsah

Norsko-český jazzový zážitek ve Staré Aréně

Novinky, Jakub Labor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská Stará Aréna rozjíždí svou staronovou hudební sekci. Každý měsíc se chystá v programu jeden komorní koncert v sále. Co se bude hrát? Stará Aréna hledá experimentální, netradiční a neotřelé hudební lahůdky, co většině hudebních konzumentů moc nejedou. Ta první přijede z Norska a Brna již v pátek.

Foto: NOCZ QUARTET

NOCZ QUARTET

Článek

NOCZ QUARTET, tak zní název norsko-českého projektu klasického free jazzu s experimentálním jazzem tvoří kvartet špičkových hudebníků v čele s jedním z nejvýznamnějších současných norských trumpetistů Didrikem Ingvaldsenem. Vychován newyorskou downtownovou jazzovou scénou našel Didrik Ingvaldsen spřízněné duše v trojici českých hudebníků.

Osobitý charakter projektu udává interpretace skladeb norského trumpetisty Didrika Ingvaldsena, které kombinují současné trendy v experimentálním jazzu s klasickými free jazzovými postupy a tradičním obsazením kapely ve složení trumpeta, saxofon, kontrabas, bicí. Typická je velmi energická hra s výraznými dynamickými zlomy, kombinace prokomponovaných pasáží s volnými plochami, výrazná melodika, významná práce s rytmem v kompoziční práci, kolektivní improvizace.

Projekt NOCZ QUARTET vystupoval například na festivalu Jazzinec v Trutnově, festivalu Are You Free v Dunajské Stredě, v klubech řady evropských metropolí, natáčel probrněnský rozhlas, vystoupil živě na ČT24. Momentálně je dokončeno první album projektu s názvem Toys,Toys and Toys, které bude pokřtěno právě ve Staré Aréně od 22 hodin. Křtu se ujme všem známý ostravský zpěvák Martin Chodúr.

Mezi členy uskupení patří již zmíněný trumpetista Didrik Ingvaldsen. Dále norský kontrabasista Mikaell Olsson, český saxofonista Radim Hanousek a perkusista Martin Kleibl.

Didrik Ingvaldsen  je jedním z nejznámějších norských jazzových trumpetistů žijící střídavě na různých místech v Evropě a v USA. Hru na trumpetu studoval na Stavanger University v Norsku a na Leeds College of Music v Británii. V devadesátých letech žil v New Yorku, kde  studoval kompozici na Juilliard School of Performing Arts a Jazz studies na Mannes School of Music.

Mikaell Olsson studoval jazz a kontrabas na University of Stavanger. V Norsku patří pro svou nepřehlédnutelnou kreativitu a ovládání moderního jazzového vyjadřování mezi vyhledávané hráče v oblasti jazzu, popu i rocku. Spolupracuje s různými bigbandy a divadly.

Radim Hanousek studuje čerstvě založené jazzové oddělení na JAMU v Brně. Aktuálně se věnuje mj. italsko-českému DNA s Fábiem Delvem, improvizačnímu tanečně-zvukovému projektu Mokré ruce, experimentům v New quartet a Dunami Ensemble.

Martin Kleibl se po svém návratu z Texasu (jazzově orientovaná hudební škola v Dallasu) velmi rychle etabloval na moravské jazzové scéně, je členem brněnské filharmonie.

Nenechte si ujít jedinečnou jazzovou příležitost. Již v pátek 18. října od 22 hodin v sále Staré Arény. 

Reklama

Výběr článků

Načítám