Hlavní obsah

Nominovaní umělci Moravskoslezského kraje mohou získat Cenu Jantar

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci umění se mohou těšit na velký svátek. Připraven je první ročník výročních Cen Jantar, které budou vyhlášeny 15. dubna v ostravské multifunkční aule Gong. Skleněnou sošku opatřenou jantarem si ze slavnostního galavečera za svůj výrazný umělecký počin odnesou umělci 16 kategorií.

Foto: Zdroj KÚ MSK

Ostrava 22.3.2018 Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar.

Článek

Do kategorií Ceny Jantar bylo vybráno osmi porotami celkem 48 umělců, ze kterých odborné poroty vyberou nejvýraznější umělce Moravskoslezského kraje. Kraj se stal hlavním partnerem Ceny Jantar. Vyhlášení cen bude živě přenášet Český rozhlas Ostrava.

Projekt, který vznikl z iniciativy internetového kulturního deníku Ostravan.cz, představuje novou platformu pro každoroční oceňování umělců působících v regionu. Svým rozsahem a zaměřením je v České republice unikátní.

„Na rozdíl od jiných kulturních cen, které jsou specializovány na příklad na divadlo, hudbu nebo výtvarné umění a literaturu, se snažíme ocenit umělce ve všech těchto oborech. To s sebou nese řadu úskalí a velmi náročné přípravy. Jsem přesvědčen, že Ceny Jantar se na kulturní mapě Moravskoslezského kraje etablují jako nový kulturní svátek, který bude každoročním vrcholem sezóny,” uvedl šéfredaktor internetového kulturního deníku Ostravan.cz Aleš Honus.

Autorkou křišťálové sošky je ostravská sochařka Šárka Mikesková.

„Od původní myšlenky spojení surové hmoty a křehkého obsahu, tedy kontrastního, provokativního záměru, se práce přetavila ve tvar čistý, vlastně křišťálově průzračný, nekonfliktní a nevinný. Základnu sošky tvoří mírně nepravidelná pěticípá hvězda, která je sama o sobě nositelkou celé řady symbolů, převážně nadčasových, založených na základních principech lidského bytí a tvoření. Protažením hmoty vzniká světelná stopa letící hvězdy,” popsala sošku Šárka Mikesková.

„Umístění jantaru na nejvyšším místě sošky v mé interpretaci díla symbolizuje úspěch umělce korunovaný právě získáním tohoto ocenění,” doplnil organizátor cen Aleš Honus.

Přehled kategorií na Cenu Jantaru:    

Populární hudba: Interpret roku, interpretka roku, kapela roku, píseň roku.

Artificiální hudba: Interpret roku, hudební těleso.

Výtvarné umění: Výtvarný umělec roku.

Literatura: Autor roku.

Divadlo: Činohra ženy, činohra muži. Opera ženy, opera muži. Muzikál/opereta ženy, muzikál/opereta muži. Balet ženy, balet muži.                               

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám