Hlavní obsah

Noční lovec bičovec čeká na návštěvníky ostravské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko předpokládat, že by se šel někdo podívat na pavouka. Není mnoho jedinců, kteří je chovají v lásce, i když je to hmyz veskrze užitečný. Spíše mají arachnofobii - strach z pavouků. Ostravská zoo má nový přírůstek, v pavilonu Nová Tanganika se zabydlel bičovec pestrý.

Foto: M. Fuglevič

Noční pavoukovec bičíkovec pestrý

Článek

Zoologické zahrady nechovají jen velká velká zvířata, ptáky nebo plazy. Najdete zde mnoho i nepatrných živočišných druhů, které v přírodě ani nevnímáte. Pavoukovce, plže, mnohonožky či hmyz. Řadu z nich chová i ostravská zahrada.  

Až sedmdesáticentimetrové rozpětí končetin

„Bičovec pestrý (Damon variegatus) není prvním zástupcem pavoukovců (Arachnida) v ostravské zoo. Do této skupiny osminohých živočichů patří například i štíři a pavouci. V Pavilonu evoluce mohou návštěvníci vidět jednoho z největších štírů světa – veleštíra císařského – a v pavilonu Malá Amazonie pak dva druhy sklípkanů,” informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

V pěti čeledích je známo přes 150 druhů bičovců. Mají ploché tělo a segmentovaný zadeček. 

„První pár kráčivých nohou je přeměněn v tenké hmatové orgány nesloužící k chůzi. Mohou připomínat bič, odtud český název. Živí se lovem hmyzu, k čemuž jim pomáhají nápadně velké pedipalpy neboli makadla. Těla bičovců jsou velká pouze několik centimetrů, ale rozpětí nejdelších končetin může dosáhnout až 70 cm. Podobně jako krabi se pohybují bokem, proto se jim také někdy říká krabovci,” dodala Šárka Nováková.  

Noční lovec

Bičovci rodu Damon jsou endemičtí v subsaharské Africe. Ostravský bičovec pestrý žije od Konga přes Tanzanii na jih po Jihoafrickou republiku a Namibii.

Jedná se o druh, který žije sociálně a se striktně noční aktivitou, proto je k vidění v termitištním teráriu v Noční Tanganice, v expozici s převráceným světelným režimem, celkem devět jedinců – pět samců a čtyři samice.

Reklama

Výběr článků

Načítám