Hlavní obsah

Nikdy nezapomenu na vůni otcových frézií, vzpomíná na svého zesnulého otce Antonína Papeže syn Jan

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech se Klatovskem rozletěla smutná zpráva o odchodu Antonína Papeže z Klatov, dlouholetého předsedy Zahrádkářské organizace v Klatovech a pokračovatele slavné zahradnické rodiny. Zemřel v neděli 22. března, jen dva dny před svými 78. narozeninami.

Foto: foto z rodinného archivu Jana Papeže

Na snímku Antonín Papež, dlouholetý předseda Zahrádkářské organizace v Klatovech a pokračovatel slavné zahradnické rodiny

Článek

Jeho nespočet přednášek o pěstování rostlin, chorobách a škůdcích slyšeli zahrádkáři v celém regionu. Jako instruktor zahrádkářského svazu se specializoval také na řez ovocných stromů. Rád každému ochotně poradil, vyznal se ve všem, co rostliny i jejich pěstitele trápí, byl jedním z posledních zástupců staré gardy zahradníků, kteří věděli prakticky vše.

Vyhlášené zahradnictví, které vedl, založil jeho otec Antonín Papež st. (1919-2002) v roce 1940 v Pečkách u Poděbrad.

„V roce 1945 se rodina přesunula do Klatov. Zde si dědeček Papež st. pronajal zahradnictví pana Svobody, které má doloženou existenci již kolem roku 1890. V roce 1946 postavil moderní skleníky od fy Hentsch, na které si vzal úvěr. Po roce 1948 začíná pro celou rodinu a jejich podnikání krušné období komunistické vlády. Do splacení úvěru bylo hospodaření soukromého zahradnictví tolerováno, v roce 1950 byl dědeček pod pohrůžkou uvěznění donucen vstoupit do tehdejších komunálních služeb. V roce 1959 bylo zahradnictví znárodněno dekretem,” vzpomíná na rodinnou tradici syn Jan Papež.

„V polovině sedmdesátých let byl provoz zahradnictví uzavřen a vše srovnáno se zemí. V tu dobu ale již jeho starší syn Antonín (můj otec) hospodařil na vedlejším pozemku. Vyučil se, jak bylo v rodě tradicí, zahradníkem v Litoměřicích a mistrovské zkoušky dělal v Praze. A tak tradice nebyla přerušena.

Otec v pozdějších letech vedl komunální zahradnictví v bývalém podniku služeb OPOS Klatovy. Dodnes nezapomenu vůni frézií a karafiátů pěstovaných tam tehdy k řezu ve velikém skleníku, kam mě táta brával,” řekl Jan Papež.

V roce 1988 získává Antonín Papež se svojí manželkou Miloslavou oprávnění k drobnému podnikání. A tak po pádu komunistického režimu začíná novodobá historie Zahradnictví Papež Klatovy. Jsou postaveny nové skleníky, rozšířena výroba na pozemcích původního zahradnictví a obnovena tradice pěstění japonských azalek a rododendronů.

„Začalo tak novodobé budování zahradnictví, do kterého se zapojila celá rodina, tedy moji rodiče, já a moje sestra Petra,” vysvětluje Papež. Dnes firma Zahradnictví Papež Klatovy hospodaří na téměř 5000 m² a 700 m² zasklené plochy.

Pěstovaný sortiment je velmi široký. Od balkonových květin a letniček, sadby zeleniny, přes petrklíče, chryzantémy až po macešky a bramboříky. Z venkovních rostlin nabízí stovky druhů keřů, jehličnanů a stromů, trvalek. Sezonně prodávají ovocné stromy, keře, růže, vřesy a další. V rodinné tradici dnes pokračuje vnuk Antonín Papež nejml., který převzal celé zahradnictví.

Z rodiny pana Papeže, zakladatele zahradnické tradice, vzešlo dosud již 12 zahradníků.

„Táta mi vyprávěl, že po válce bylo v Klatovech přes 30 zahradnictví. Táta mě vždycky učil poctivému řemeslu. Dělat věci dobře a důkladně, s láskou a pečlivostí, jak to dělal on sám celý život. S rostlinami si povídal. Vnímal je jako bytosti. Měl takzvané "zelené ruce”, asi proto mu tak na zahrádce všechno rostlo. Jak by napsal Čapek: Mluvil řečí rostlin,” vzpomíná na tátu Jan.

Reklama

Výběr článků

Načítám