Hlavní obsah

Nelítostný intrikán Richard III. ovládne Divadlo Petra Bezruče v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské divadlo Petra Bezruče připravuje na pátek 18. listopadu premiéru proslulé hry Williama Shakespeara o vzestupu a pádu anglického krále Richarda III. Nadčasový příběh o posedlosti mocí nastudovala režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová. V titulní roli intrikánského padoucha se objeví Lukáš Melník.

Foto: Zdroj DPB.

Ostrava 17.11.2016 Richard III. Divadlo Petra Bezruče. Premiéra 18.11.2016 Markéta Matulová, Lukáš Melník.

Článek

„Shakespearův Richard III. je příběhem o zakomplexovaném muži, který se rozhodne světu vrátit všechno příkoří, co na něm bylo spácháno, tím, že si pro sebe uzurpuje moc. Je charismatický a bystrý. Hraje vabank a díky své drzosti se dostává na vrchol. Jeho cesta k triumfu je však lemována podlými intrikami a vraždami," informovala Michaela Kubicová, propagace a PR DPB.

„Aby se mohl Richard III. hrát v Divadle Petra Bezruče, byla třeba razantní úprava. Text byl zkrácen a zbaven historických reálií, které mohou být pro současného diváka odtažité. Úpravy se ujal dramaturg a dramatik Tomáš Vůjtek, který již několikrát s Divadlem Petra Bezruče i s režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou spolupracoval. Tento tandem si dal za úkol otevřít známý příběh divákům nejen mladší generace a poukázat na jeho nadčasovost a aktuálnost,” dodala Michaela Kubicová.

Richard III. je patrně jedním z nejpůsobivějších divadelních padouchů, v jeho postavě se snoubí nelítostný násilník s inteligentním intrikánem.

„Můj Richard je stejně cílevědomý a slepě jdoucí za svým cílem jako v dobách Williama Shakespeara. Brodí se krví bez sebemenšího pohnutí svědomí a jediné, co ho může zastavit - což se mu stane osudným - je on sám," řekl o postavě, kterou hraje, Lukáš Melník.

V dalších rolích se divákům na premiéře 18. listopadu představí Dušan Urban, Pavla Gajdošíková, Ondřej Brett, Jakub Burýšek, Michal Sedláček a další.

Hrát se bude na scéně Lucie Labajové, která na jevišti Divadla Petra Bezruče nechala vystavět kostru gotického chrámu z obyčejného lešení. Extravagantní kostýmy jsou s dílny Kataríny Kováčikové.

Autorem hudby je Jakub Kudláč a na pohybové složce inscenace s týmem spolupracovala Adéla Stodolová. Tvůrci vycházeli z překladu Jiřího Joska, který má na kontě na třicet překladů her Williama Shakespeara.

Premiéra inscenace se uskuteční v pátek 18. listopadu. Jen o týden později se ostravský Richard III. představí pražským divákům v rámci festivalu Ostrava v Praze. Uvedením této inscenace se Divadlo Petra Bezruče zapojuje do oslav čtyřstého výročí úmrtí Williama Shakespeara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám