Hlavní obsah

Největší letní koupaliště v Ostravě-Porubě otevře své brány první červnový den

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O letní koupaliště Ostrava-Poruba je tradičně největší zájem. Bazén pojme 76 miliónů litrů vody a začal se napouštět 16. května. Napouštění trvá 13 dní. Součástí příprav na letní sezónu byl také postřik travnatých ploch proti klíšťatům.

Foto: Josef Zajíc

Letní koupaliště Ostrava- Poruba 26.5.2014

Článek

Letní koupaliště Ostrava-Poruba, které provozuje Sportovní a rekreační zařízení města Ostravy SAREZA, s.r.o. si na konci padesátých let minulého století "vydobyli ze země" ostravští občané. Také vlastní prací. 

Stavba byla zařazena v letech 1956 -1957 do plánů akce Z. Stavba byla zahájena v roce 1958 s celkovým nákladem 3 900 000 Kč. Stavba trvala celé čtyři roky. Teprve po obrovském přispění občanů, kteří na stavbě odpracovali zdarma celkem 212 000 brigádnických hodin, byla stavba dokončena a slavnostně otevřena 15. července 1962. V té době po otevření dosahovala návštěvnost až 25 000 návštěvníků denně.

V průběhu let bylo koupaliště "za pochodu" rekonstruováno, byly zlepšovány podmínky pro rekreující se občany, ale byly zde i "rány osudu". Tak například v roce 1965 vlivem špatného počasí došlo k zaplavení bazénu bahnem. Koupaliště bylo vypuštěno a dno vyčištěno. V každém případě, jak šel čas, získávalo na kvalitě a kráse až do dnešní doby. Letos bude otevřeno 1. června.

Koupaliště má obrovské parametry. Vodní plocha zabírá 41 200 metrů čtverečních. Celkový objem vody činí 86 700 metrů krychlových. Plocha lesoparku je 19 700 metrů čtverečních a louky zabírají 50 300 metrů čtverečních. Na koupališti je i malý bazén pro neplavce a bazén pro děti se skluzavkami. Návštěvníci se mohou těšit na 100metrový tobogán a skluzavky. Uprostřed vodní plochy jsou čtyři odpočinkové plošiny.

Areál koupaliště nabízí také restaurace, bufety a další občerstvovací zařízení. Na západní straně koupaliště je centrální parkoviště, které spolu s bočními parkovišti nabízí celkem 806 parkovacích míst.

Ke koupališti se lze dostat autem na již jmenované parkoviště. Pěšky z konečné zatávky tramvají č. 7, 8, 9, 17 nebo také jednu zastávku tramvají č. 5.

Ceny vstupného: Plavání celodenní od 9 hodin 95 Kč, po 16. hodině 75 Kč. Při zhoršeném počasí je vstupné mírnější. Rodinám s dětmi je poskytována sleva obvyklá jako na všech ostravských bazénech ve správě SAREZA, s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám