Hlavní obsah

Největší evropský turnajový dvorec v Rosenburgu obklopuje růžová zeď 

Novinky, Petr Hejna

Pohádkový renesanční zámek Rosenburg patří mezi nejnavštěvovanější objekty v Dolním Rakousku. Romantická poloha, ukázky i muzeum sokolnictví, vůně nespočtu růží a starých časů v dobových komnatách lákají nejen návštěvníky, ale i filmaře.

Foto: Petr Hejna

pohled od vchodu

Článek

Původní hrad vybudoval Goczwin von Rosenberg (jeho erb je dochován na erbovní desce na věži druhé brány) na vyvýšenině nad soutokem Kampu a Taffy v roce 1175, až do 15. století sloužil hrad jako obrana proti  Uhrům. V 16. století byl přebudován na renesanční zámek, konkrétně v období vrcholné renesance v letech 1593 – 1597. Do dnešních dob je od roku 1681 majetkem rodu Hoyos ze španělské Staré Kastilie, odtud pochází i jejich erb se dvěma zlatými dračími hlavami.

Návštěvníka na první pohled při vstupu ohromí rozsáhlý prostor za branou, bývalý turnajový dvůr, délka ho po stranách obklopujících zdí, porostlých růžemi, je na západní straně dlouhá 120 metrů, protější provoňují divoké šípkové růže.

Rosenburg mezi prvními v Dolních Rakousech vybudoval již za časů renesance růžovou zahradu (vlevo před vstupem do obytného komplexu v bývalém hradním příkopu). Klidné posezení ve stínu altánu s výhledem na fontánu potěší zejména v žhavých dnech. Další růžová zahrada se nachází o kousek dál proti bylinkové zahrádce s leknínovým jezírkem u kuchyně (hostinec používá zdejší čerstvé byliny dodnes), je určena růžím vyšlechtěným legendárním britským pěstitelem Davidem Austinem, založena byla nedávno - roku 2012.

Z nádvoří vlevo je po schodech vstup do hradní kuchyně v přízemí, letos je zde expozice zaměřená na středověké kulinářství, menu o šesti chodech vypovídá za vše, zda tak hodovala lůza v podhradí lze s úspěchem pochybovat.

Další, stálé výstavní prostory v rámci základní vstupenky, nabízí muzeum sokolnictví, tradici, které je schválena coby nehmotné kulturní dědictví organizací UNESCO v osmnácti zemích, včetně naší vlasti (16. listopad je uznáván jako Světový den sokolnictví). Je zde k vidění mnoho neuvěřitelně zachovalých starých sokolnických oděvů, stejně jako různé druhy vypreparovaných dravců.

Za příplatek je možno absolvovat s průvodcem návštěvu hradní kaple a muzea, což jsou obytné prostory bývalých uživatelů zámku, rozhodně nelze vynechat. Místnosti jsou vybaveny starožitným nábytkem, jako jsou skříně, truhly, vykládané komody, vybavení ložnic a jídelen, nechybí rozsáhlá zbrojnice.

Mezi nově upravené prostory patří síň věnovaná historii hraběcí rodiny Hoyos, v závěru existence císařství přátelsky úzce spjaté s Františkem Josefem I. - z tohoto období pochází dárek od něj, lovecký tesák ze zlata a slonoviny. Sál věnovaný Ernstu Graf Hoyosovi dokumentuje jeho pro šlechtu typickou posedlost lovem. V letech 1881 - 1914 se zúčastnil mnoha loveckých výprav, mnohdy do končin v tu dobu ještě neznámých.

Zmíněné sokolnictví prezentují dravčí show, spoustu ptáků, jejich zvyků a charakteristiky představí tým sokolnického mistra Vlado Garaje, jak jméno napovídá, ze sousední země slovenské. Jejich program trvá necelou hodinu, termín prohlídky muzea na něj navazuje.

Zámek je oblíbené místo pro svatební obřady - církevní přímo v kapli, nabízí rovněž možnost pronájmu mramorového sálu, staré knihovny, jednacího salónku, zahrad, klenbového i rytířského sálu pro semináře a jiné akce. I výtěžek ze vstupného přispívá k udržování této jedinečně zachovalé památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám