Hlavní obsah

Nejstarší historie hradu Helfštýn poprvé ožije před návštěvníky o Velikonocích

Novinky, Leona Roháčková

Zábavně naučný program oslavující svátky jara bude o víkendu na hradě Helfštýn doplněn hned dvěma novými expozicemi. Pouze v neděli 30. března mají návštěvníci možnost nahlédnout do historické mincovny a prohlédnout si expozici archeologie.

Foto: Leona Roháčková
Článek

V neděli a v pondělí bude na hradě bohatý program nazvaný Velikonoce na Helfštýně. Ukázky různých řemesel a velikonočních technik, jako je zdobení kraslic, vyšívání, paličkování, připravila divadelní a výtvarná společnost Studio bez kliky.

V neděli bude zpřístupněna expozice historické mincovny v suterénu hradního paláce. K vidění jsou repliky renesančních mincovních strojů a stovka originálních mincí od 13. do 19. století.

Ve stejný den mohou návštěvníci poprvé nahlédnout do nejstarší historie Helfštýna. V prostoru historické černé kuchyně je zmapována historie hradu s možností zhlédnutí řady archeologických artefaktů, které byly objeveny přímo na Helfštýně. Expozice bude otevřena do 31. října.

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn (zvaný také Helfštejn, německy Helfenstein) vznikl se vší pravděpodobností v poslední čtvrtině 13. století a jeho zakladatelem a prvním majitelem byl slezský šlechtic Friduš (Fridrich) z Linavy. Monumentální hradní architektura Helfštýna se tyčí nad údolím Moravské brány.

Celý komplex tvoří řada staveb užitkových i fortifikačních. V současné době jsou na hradě zpřístupněna čtyři nádvoří. Má pětici bran, množství bašt, věží a rozsáhlý systém vnitřního i vnějšího opevnění. Svojí rozlohou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě.

Na Helfštýně, zasvěceném kovářství,  se koná již léta celosvětově uznávané setkání kovozpracujících řemeslníků Hefaiston. Jsou zde uloženy rychle se rozrůstající sbírky uměleckého kovářství. Část z nich je prezentována v suterénních prostorách hradního paláce, exteriery jsou doplněny o řadu monumentálních plastik, které vznikly právě zde. Každoročně je na Helfštýně pořádaná celá řada kulturních vystoupení, nechybí koncerty, show living history, sportovní i umělecká setkání.

Hrad Helfštýn je kulturní památkou spravovanou Muzeem Komenského v Přerově, p. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám