Článek
V Německu se pěstuje přes 800 odrůd, málokdo uvažuje, když sáhne po šťavnaté vitamínové bombě, o jako druh se jedná, hlavně když chutná.
Kromě chuťových a čichových vjemů se dozvíte i mnoho zajímavého o historii, pěstování a využití, budou tu i čeští průvodci a překladatelé, takže kdo nevládne němčinou, nebude o nic ochuzen.
Vemte svá jablka na výlet
Pokud se chcete dozvědět něco o odrůdách, které pěstujete, vezměte s sebou 4 vzorky. Diplomovaný pomolog Jörn Reike vám je odborně určí. Donesená jablka si můžete odvézt i v kapalné podobě. V lisu Stefana Outtelse se promění v mošt, který si můžete stočit do svých nádob. U dalšího stánku si můžete sami namalovat třeba narozeninový dárek v podobě etiket na láhve s moštem.
Nebo si můžete vyrobit jablečného mužíčka či zhotovit filcovaná jablíčka z ovčí vlny. Jelikož jsou jablka primárně určena k jídlu, nebude tu chybět ani zastoupení kulinářství. Pečená plněná jablka opět provoní hliněnou pec. Těsto jablečných placek děti hnětou velmi rády… A nejen hnětou, ale i pečou a snědí.
Letošní úroda je slibná, větve se prohýbají pod tíhou jablek, Česko-německy koncipovaná expozice v Centru NP bude rovněž otevřena a těší se na návštěvníky. Vstup na slavnost a aktivity u jednotlivých stánků jsou zdarma.