Hlavní obsah

Návštěvníci zámku Dobříš budou okouzleni krajinou Šumavy, Brd i Krkonoš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí se dívat a pokaždé nás překvapí. Příroda z blízka i z dálky nafocena klasickým způsobem na svitek je ústředním tématem výstavy fotografií Karla Stellnera Okouzlen krajinou, kterou připravuje v Galerii JCM na zámku Dobříš. Vernisáž proběhne v sobotu 4. října od 15 hodin.

Foto: Karel Stellner

V zámecké galerii představí Karel Stellner velkoformátové čtvercové snímky, které vyfotil na svých cestách po přírodě

Článek

„Vybral jsem dvacet fotografií z oblasti Brd, Šumavy, Českého Středohoří, Krkonoš a Berounky. Jsou to místa, která mám rád, na něž se rád vracím a ze kterých čerpám energii,“ sdělil Stellner.

V zámecké galerii představí velkoformátové čtvercové snímky, které vyfotil na svých cestách po přírodě. „Fotím pro vlastní potěšení, když mě chytne ta správná nálada. Jsou dny, kdy vyrazím s fotoaparátem a neudělám jediný snímek, jindy mě naopak krajina inspiruje a náměty přichází samy od sebe,“ uvedl fotograf, kterému udělá největší radost, když jeho fotky nezůstanou v šuplíku, a pověšené na stěně v krásném rámu potěší lidské oči.

Důkladná příprava před zmáčknutím spouště

Vůbec nejraději zachycuje Karel Stellner přírodu v období jara a podzimu, mezi nejoblíbenější lokalitu patří Šumava. „Nejspíš proto, že jsem jihočeský patriot, považuji jižní Čechy za nejkrásnější místo na světě. Druhým nejoblíbenějším místem jsou Brdy, hlavně pro svoji neokoukanost a drsnou krásu,“ řekl Stellner.

Způsob jeho tvorby je specifický v tom, že fotí na klasické svitky, a ne na paměťovou kartu v digitálním fotoaparátu. Musí brát proto v úvahu také cenu každého vyfoceného rámečku, kompozici si tak před zmáčknutím spouště dopředu vždy bedlivě promyslí. „Být na místě v tu pravou chvíli a moci zachytit správnou atmosféru je na práci fotografa asi vůbec nejzáludnější. I proto se na určitá místa i několikrát vracím,“ říká Stellner.

Pětačtyřicetiletý rodák z Jindřichova Hradce se při fotografování zaměřuje hlavně na sílu přítomného okamžiku, jeho hloubku a nadčasovost. Spíš než úpravě fotek v grafickém editoru si vychutnává práci v terénu s různými druhy filtrů, clonou a světlem. „Neustále také měním objektivy a hlavně šteluju a šteluju,“ popisuje.

Všechny fotografie, které Karel Stellner na dobříšském zámku vystaví, budou prodejní, ač své snímky dosud neprodával. „Rozhodl jsem se udělat výjimku, aby si ti, kterým se mé fotky líbí, mohli udělat radost a těšit se z nich také doma,“ říká.

Výstava fotografií Karla Stellnera Okouzlen krajinou bude v Galerii JCM na zámku Dobříš k vidění do 27. listopadu denně od 10 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám