Hlavní obsah

Národní Park Šumava oslaví 20. výročí své existence zeleným pivem

Novinky, Ivona Karvinen

Rok 2011 je rokem 20.výročí existence Národního parku. V době, kdy se vyhlašoval NP, byla Šumava pro své hluboké a zdravím překypující lesy nazývána Zelenou střechou Evropy. A byly to zelené lesy, jejich ochrana i potřeba jejich uchování pro naše generace, které se staly hlavním motivem pro vyhlášení NP.

Foto: Ivona Kratochvílová

Zeleným pivem na Zelený čtvrtek (21.4.) za ZELENOU ŠUMAVU.

Článek

Již dvacet let sledujeme a prožíváme příběh národního parku i příběh šumavských lesů. Příběh těchto lesů se postupem času i sledem událostí posledních let, měsíců i týdnů stal příběhem pohnutým.

Na části Šumavy lesy ve velkých bezzásahových plochách umírají žírem rychle se množících kůrovců. Na druhé časti, kde se proti kůrovci musí ze zákona zasahovat, vznikají velkoplošně vykácené holiny. Zelené lesy jsou ale také velmi důležité při fixaci skleníkového plynu oxidu uhličitého. Zelených lesů v důsledku žíru kůrovce na Šumavě ubývá a tím se zelené plíce Evropy zeslabují.

A právě zelenou a lesnatou Šumavu, jako symbol pro snižování koncentrace CO2 v ovzduší bude nové vedení Správy NP a CHKO Šumava ve svých koncepcích prosazovat. A začnou jarní akcí ve čtvrtek 21. dubna, kdy zvou nejen občany, ale také návštěvníky do místních hostinských zařízení na zelené pivo.

„Jarní akcí Na zelený čtvrtek zeleným pivem za zelenou Šumavu chceme s místními obyvateli odstartovat nejen oslavy 20. výročí existence národního paku, ale také rehabilitaci Šumavy. S regionem již spolupracujeme dobře a věřím, že i s přespolními brzy navážeme dobré vztahy. A jak jinak to zahájit, než pozváním do hospody, kde dobré vztahy vždycky začínají. Jestli to může být příznačně zeleným pivem, o to lépe,“ hodnotí atmosféru Jiří Mánek, náměstek ředitele NP Šumava Jana Stráského.

Zelené pivo na podporu zelené Šumavy budou moci návštěvníci Šumavy i domorodí obyvatelé ochutnat v 8 restauracích, seznam naleznete na jejich webu nebo facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám