Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské vstupuje do druhého století své existence

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezonou 2019/2020 vstoupí ostravské Národní divadlo moravskoslezské do druhého století existence divadla. Dne 12. srpna 1919 zahájilo svou činnost slavnostním představením Prodané nevěsty Bedřicha Smetany. Hrálo se v tehdejším Městském divadle - dnes Divadle Antonína Dvořáka.

Foto: Josef Zajíc

Současné inscenace v NDM: Činohra. Dokonalá svatba, Robin Hawdon, premiéra 7. února 2019

Článek

V právě probíhající sté sezóně uvádí Národní divadlo moravskoslezské v premiérách výhradně tituly dosud v tomto divadle nikdy nehrané. Ve středu 24. dubna divadlo zahájí prodej předplatného.

Dramaturgie příští - 101. sezony - bude zčásti návratem k dílům, které divadlo nabídlo svým prvním divákům v sezóně 1919-1920. Opera NDM se vrátí ke dvěma, ostatní tři soubory vždy k jednomu takovému dílu.

„V opeře padla volba na Rusalku Antonína Dvořáka a Maškarní ples Giuseppa Verdiho. Ve 101. sezoně ale operu NDM čeká několik ostravských a českých premiér. Poprvé nastudujeme díla skladatelů Antonia Salieriho, Ericha Wolfganga Korngolda a Philipa Glasse,” informoval o dramaturgii příští sezóny opery ředitel Národního divadla moravskoslezkého Jiří Nekvasil.

Originálním způsobem pojme divadlo zahájení 101. sezony.

„Na začátku září letošního roku se představí jako vždy všechny soubory divadla, ale tentokrát každý na své domovské scéně. Začátky obstarají opera a balet NDM s ukázkami děl připravovaných pro Divadlo Antonína Dvořáka. Poté se diváci přesunou do Divadla Jiřího Myrona, kde je doma muzikál, ale pro některé inscenace také činohra nebo balet. Členy činohry a baletu potkají diváci během zahajovacího galavečera v obou divadlech,” informovala Šárka Swiderová, tisková mluvčí a PR NDM.

Premiéry ve 101. sezoně NDM do konce roku 2019:

Opera: Rusalka - 17. 10. - Antonín Dvořák, DAD; Maškarní ples - 12. 12. Guiseppe Verdi, DAD.

Činohra: Hodný pan doktor - 7. 11. - Neil Simon, Divadlo "12"; Odcházení - 14. 11. - Václav Havel, DAD.

Balet: Rossiniho karty - 21. 11. - Gioachino Rossini - DJM.

Opereta / muzikál: The Last Five Years - 26. 9. - Divadlo "12".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám