Hlavní obsah

Nákupem elektřiny na komoditní burze ušetří Praha 16 víc než čtvrtinu nákladů

Novinky, Jana Hejrová

Jako jedna z prvních pražských městských částí nakoupil elektřinu na komoditní burze Radotín. Radnice sdružila plánovanou roční spotřebu spolu se zřizovanými školními a sportovními zařízeními a dalšími subjekty do jedné centralizované poptávky 1075 megawatthodin elektřiny v hladině nízkého napětí.

Foto: archiv Českomoravské komoditní burzy Kladno

Logo Českomoravské komoditní burzy Kladno

Článek

Za místo nákupu Městská část Praha 16 zvolila Českomoravskou komoditní burzu Kladno, která se se svými zobchodovanými objemy stala centrálním trhem s energiemi pro veřejné zadavatele a tržním místem pro realizaci veřejných zakázek. Tímto krokem ušetřili radní městské pokladně více než čtvrtinu ze stávajících nákladů na pořizované energie.

Nákup proběhl formou elektronické burzovní aukce 8. února. V silně konkurenčním prostředí se podařilo snížit jednotkovou cenu elektřiny pro letošní a příští rok až na 1369 Kč/MWh, a to z původních průměrných 1724 Kč/MWh (bez DPH a bez dalších poplatků, například paušální platby za odběrné místo).

„Při nakupovaném objemu dodávek 1075 MWh elektřiny představuje dosažená celková úspora částku téměř 600 tisíc korun včetně DPH, což je výrazně více, než jsme si od nákupu původně slibovali. Pro rozpočet samotné městské části to znamená náklady nižší o 385 tisíc korun, dalších 99 tisíc ušetří naše mateřská škola a sportovní hala,“ poznamenal Miroslav Knotek, zástupce radotínského starosty.

Sportovní centrum Radotín spravující obecní areál nového stadionu ušetří 40 tisíc Kč, TJ Sokol Radotín 35 tisíc a Ivo Synek provozující stravovací zařízení pro místní seniory 37 tisíc Kč.

Ze všech možností daných zákonem o veřejných zakázkách zvolila Praha 16 formu nákupu energií na komoditní burze proto, že se jedná o nejefektivnější způsob nákupu. „Jednoznačně se ukázalo, že jsme se vydali správnou cestou. Nejde přitom jen o vysoutěženou cenu, ale rovněž o nízké administrativní náklady samotného nákupu a zpřehlednění dodavatelských a smluvních vztahů – desítky smluv a jejich dodatků nahradila jediná o šesti stranách,“ uzavřel Pavel Jirásek, tajemník Úřadu městské části Praha 16.

Reklama

Výběr článků

Načítám