Hlavní obsah

Nakladatelství Plus vydalo Deníky Ondřeje Sekory 1944 - 1945

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Plus, člen skupiny Albatros Media a. s., představilo v pondělí 13. června v Brně svoji novou publikaci. Představení se konala v Domě Jiřího Gruši, jenž je součástí Moravského zemského muzea a sídlí v něm oddělení dějin literatury, které spravuje pozůstalost Ondřeje Sekory.

Foto: Jiří Smutný

Kniha obsahuje řadu Sekorových obrázků

Článek

Malíř, novinář, spisovatel, karikaturista a ilustrátor Ondřej Sekora (1899 - 1967) se narodil v Brně, které bylo i jeho prvním žurnalistickým působištěm. Od roku 1921 tam pracoval v redakci Lidových novin. Veřejně proslul zejména tvorbou pro děti. Příhody Ferdy Mravence a brouka Pytlíka, které oba stvořil, patří ke klenotům naší dětské literatury. Je znám i jako ilustrátor knížky Jindřicha Plachty Pučálkovic Amina.

Deníky Ondřeje Sekory 1944 - 1945 odhalují čtenářům poněkud jinou tvář umělce. Protože se odmítl rozvést se svojí manželkou, která byla židovského původu, skončil v pracovním táboře pro takzvané židovské míšence a nežidovské partnery ze smíšených manželství.

Ve svých denících Sekora zachytil každodenní zápas o lidskou důstojnost, který vedl v táborech Klein Stein a Osterode. Čtenář užasne nad jeho projevem, v němž nenajde ani náznak poraženectví, bezvýchodnosti či dokonce paniky. Ve stejném duchu psal i dopisy manželce do Terezína. „Byl to statečný člověk,“ konstatovala ve svém projevu Hana Kraflová z oddělení dějin literatury MZM.

Nová kniha je svědectvím o jedné z tváří nacistické politiky. Odhaluje nepředstavitelně tvrdé podmínky, za kterých vězni v pracovních táborech přežívali. Osobní zápisky a korespondence mají moc čtenáře bezprostředně oslovit a vzbudit v nich emoce.

Vydavatelé si vybrali jako místo prezentace nové knihy právě Brno coby spisovatelovo rodiště a MZM jako instituci, do jejíž péče a správy rodina svěřila spisovatelovu pozůstalost. Publikace bude v prodeji v hlavním sídle MZM v Dietrichsteinském paláci, Zelný trh 8, od úterý 14. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám