Hlavní obsah

Nahlédnutí pod pokličku Špetky Slovácka

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahlédnout pod pokličku a zúčastnit se živého natáčení pořadu o vaření Špetka Slovácka budou v sobotu moci návštěvníci Slovácké tržnice v Uherském Hradišti. Hvězda pořadu kuchař Milan Píštěk bude vařit poctivý slovácký guláš ze surovin od prodejců tržnice, který budou moci ochutnat i návštěvníci.

Foto: Archiv televize TVS

Milan Píšťek (kuchař), Jan Varvařovský (hlavní kameraman) , Jaromír Šallé (programový ředitel, autor pořadu), Petra Kučerová (moderátorka)

Článek

Špetka Slovácka je jeden z nejsledovanějších pořadů Televize TVS, který vysílá od října loňského roku. „Natočeno je již 14 dílů a téměř všechny jsou inspirovány recepty z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku I. a II., kterou vydal Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu,“ uvedl Stanislav Blaha, předseda sdružení. Pořad moderuje Petra Kučerová, kterou diváci znají ze zpravodajství TVS.

„Pořad je mezi diváky velmi oblíbený a je zajímavostí, že většina z nich dává pořád přednost sledování v televizi než například na Facebooku nebo Youtube.  Premiérové díly vysíláme vždy v sobotu jednou za 14 dní. Diváci často komentují výběr receptu, použité suroviny i samotné vaření – většinou v tom pozitivním slova smyslu, ale byla i jedna výtka, to když jsme místo sádla použili olej," prozradil s úsměvem Jaromír Šallé, programový ředitel TVS, autor i režisér pořadu.

Současně dodává: „Místo natáčení dalšího dílu pořadu ve Slovácké tržnici jsme nevybrali náhodně. Je tam velké množství producentů všech potřebných kvalitních surovin z místních zdrojů a z těch potom kuchař Milan Píštěk uvaří vynikající guláš, který budou moci ochutnat i návštěvníci sobotní tržnice. Zároveň a to je taky důležité, chceme podpořit místní podnikatele.”

Program ve Slovácké tržnici v sobotu začne už v 8 hodin farmářským trhem, zaměřeným na bylinky a jejich použití v gastronomii. „Neomezujeme se pouze na pasivní nabídku sortimentu naší tržnice. Návštěvníkům se vždy snažíme nabídnout něco navíc – například ukázky praktického využití jednotlivých produktů. Tentokrát půjde o seznámení s řadou zajímavých bylinek a možnostmi jejich použití v domácí kuchyni. O své zkušenosti se proto s veřejností v 9 a 11 hodin podělí zkušená zahradnic Zdeňka Dostálová,“ přiblížila doprovodný program Magda Pekařová, tisková mluvčí skupiny SYNOT. Pro děti je navíc připravena tvořivá dílna s Ornamentikou.

Mezi 10. a 12. hodinou pak bude probíhat samotné natáčení pořadu Špetka Slovácka.

Návštěvníci se mohou také těšit na zabijačkové speciality Miroslava Hakalíka, domácí nudle Miroslavy Konečné a Miluše Rybové či kopřivové sirupy Radmily Hubálové. Představí se rovněž manželé Crlovi, výrobci kameniny, která je neodmyslitelnou součástí natáčení již zmíněného pořadu.

Sobotní Farmářský trh potrvá od 8. do 13. hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám