Hlavní obsah

Nahatý tank ve vojenském muzeu v Králíkách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také mu říkají letní, nebo tank pro dámy. Jedním z exponátů jedné z nejmodernějších vojenských sbírek je totiž tankový simulátor. Monstrum zbavené pancíře vypadá jako vykostěný králík.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Muzeum má dvě části – výstavní síň s plochou 2400 metrů čtverečních a venkovní, kde je částečně pod střechou, částečně pod širým nebem další skupina exponátů.

Vystavená bojová technika má být postupně předváděna formou dioram. Je to pro návštěvníka určitě zajímavější, názornější, jak se různé zbraně používaly než jen statické rozmístění v hale, jako je tomu v řade jiných muzeí. Zatím je takto nakomponován švýcarský kanon s figurínami dělostřelců v palebném postavení, s municí a dálkoměrem.

Z protiletadlové techniky uvidíte například samohybný pásový protiletadlový komplex KUB, známou 30mm PLDvK vz. 53/59 Ještěrku, ZIL 135 LM nosič raket třídy C, MAZ -543 nosič operačně taktických raket třídy B.

Kralicko bylo exponovanou vojenskou oblastí, o tom svědčí i velká hustota předválečných opevnění. Některá slouží jako muzea, vybudování dalšího, respektive jeho rekonstrukce v moderní výstavní areál bylo jen logickým pokračováním, s grantovým přispěním EU.

Nakonec tu vzniká naprosto ojedinělá expozice. Mapuje historii čs. armády od legií po současné dění. Najdete tu rozsáhlou sbírku dělostřeleckých zbraní, ale i spojovací a ženijní techniky, ve výhledu je i rekonstrukce flakového vlaku.

Významné osobnosti mají důstojné zastoupení

Část výstavy se věnuje významným  osobnostem – generálu L. Krejčímu, jenž byl hlavním velitelem branné moci v roce 1938 a musel vydat rozkaz o opuštění pevností, jeho nejbližšímu spolupracovníkovi generálu B. Fialovi a veliteli Ředitelství opevňovacích prací ing. generálu. K. Husárkovi. Organizátorům se podařilo zkontaktovat jejich rodiny a získat řadu dokumentů.  

Před halou je i unikát, mobilní velitelský kryt (mohl se zakopat a zase přemístit), obří pojízdná pekárna, v blízkosti haly má vzniknout pseudobojiště pro předvádění názorných ukázek. Muzeum patří městu Králíky, v provozu je s podporou Pardubického kraje.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám