Hlavní obsah

Nadační fond Malé mimi poskytuje nově poradenství rodičům předčasně narozených dětí

Novinky, Kateřina Martykánová

Už dva roky mohou maminky předčasně narozených dětí využívat speciální pokoje ve zlínské porodnici vybudované díky projektu Malé mimi. Záměrem stejnojmenného nadačního fondu je i další podpora rodičů. K tomuto účelu slouží i nový web malemimi.cz, jehož prostřednictvím nyní mohou komunikovat s odborníky.

Článek

„Kromě vybudování pokojů pro individualizovanou péči bylo od počátku naší snahou vytvořit pro rodiče speciální komunikační prostředí, kde si mohou vyměňovat informace, diskutovat nebo požádat o radu odborníky,“ uvádí iniciátor projektu Martin Gazda a dodává: „Koncem roku jsme proto spustili novou verzi, kde návštěvnici webu mohou jednoduše oslovit renomované lékaře se svými problémy.“

V nové on-line poradně jsou tak k dispozici lékaři z různých medicínských oborů, tak aby rodiče měli zajištěnou podporu i po odchodu z porodnice.

„Dotazovat se tak mohou na vše, co souvisí s péčí o novorozence, nejen v době pobytu na oddělení, ale také na to, co trápí maminky i po propuštění do domácí péče,“ vysvětluje primář novorozeneckého oddělení Perinatologického centra Jozef Macko, který je jedním z odborníků, na něž se na webu mohou tazatelé obracet.

„Do poradny přispívají zkušení lékaři s mnohaletou praxí, odborníci v oborech dětského lékařství, neonatologie, neurologie, vývojové rehabilitace, logopedie, vývojové psychologie, očního lékařství, tedy skupina odborníků, která by měla být schopna reagovat v zásadě na jakýkoli dotaz či problém,“ doplnil primář.

Činnost fondu Malé mimi je od počátku financována především z příspěvků jednotlivců i firem. Koncem roku jej úctyhodnou částkou 83 700 korun podpořila i firma Martina Gazdy, zlínská produkční společnost IS Produkce, která na vánočním večírku uspořádala pro zaměstnance benefiční aukci pro Malé mimi a umožnila tak podpořit tak dobrou věc.

„Vybrané finanční prostředky poslouží na rekonstrukci dalších prostor ve zlínské porodnici KNTB, která bude sloužit jako místnost pro laktační poradnu pro maminky, které potřebují pomoci s kojením, jednak jako edukační místnost pro rodiče předčasně narozených dětí,“ uvedl primář Macko.

Nadační fond připravuje na podzim 2019 ve spolupráci s psychologem, neurologem a vývojovým specialistou natáčení edukačních videí, které budou součástí nového edukačního programu pro rodiče nedonošených dětí.

„Cílem je vytvořit komplexní výukový program, který zahrne většinu problematiky péče o předčasně narozené dítě,“ uvádí Martin Gazda a dodává: „Půjde nejen o teoretické povídání, ale o praktické ukázky, ve kterých chceme ukazovat veškeré aspekty péče o předčasně narozené dítě.“

Podpořit výrobu spotů i další činnost nadačního fondu může veřejnost prostřednictvím transparentního účtu na webu www.malemimi.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám