Hlavní obsah

Nadace AGEL přispěla hendikepovaným ragbistům na cestu na mistrovství Evropy

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mistrovství Evropy v ragby vozíčkářů vyjel loni soutěžit reprezentační tým i za Českou republiku. Nadace AGEL na cestu sportovcům z Českého svazu tělesně postižených sportovců přispěla částkou 50 tisíc korun.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Náklady na cestu reprezentačního týmu ragby vozíčkářů na mistrovství Evropy, které se konalo na podzim loňského roku, stálo Český svaz tělesně postižených sportovců 515 tisíc korun. Z toho jim Nadace AGEL přispěla na letenky na cestu do finského Pajulahti. S osmi závodníky vyjížděli jen dva trenéři, kteří plnili zároveň funkci mechaniků, fyzioterapeutů a asistentů.

„Jsme si vědomi, že by realizační tým měl být početnější, ale vzhledem k nákladnosti akce jsme se rozhodli stoprocentně využít tyto dva trenéry,“ řekla Mgr. Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců.

„Cestu na mistrovství Evropy jsme podpořili i proto, že sport má pro zdravotně postižené pozitivní vliv na rozvoj osobnosti z hlediska psychologického i biologického. Sport je také důležitým prvkem socializace zdravotně postižených osob, díky němu získávají novou motivaci a seberealizaci,“ uvedla Bc. Veronika Dostálová, ředitelka Nadace AGEL s tím, že v reprezentačním týmu navíc startovali Josef Brůžek a Vojtěch Konečný, kterým Nadace AGEL v minulosti přispívala na sportovní vozík Rugby Golem padesáti a v druhém případě třiceti tisíci korunami.

Český tým vybojoval sedmé místo ve skupině B, medaile si z mistrovství Evropy odvezli Nizozemci, Švýcaři a Rusové. „Česká reprezentace nebyla favoritem, ale i tak omlazený tým ČR sehrál kvalitní a vyrovnané zápasy, například i s potupujícím týmem Nizozemska. Věříme, že díky zapojení mladých hráčů budeme moci brzy usilovat o stabilní místo ve skupině B. Naším dlouhodobým cílem je posun do skupiny A,“ dodala Mgr. Radka Kučírková.

Reklama

Výběr článků

Načítám