Hlavní obsah

Nacistická léčka a deset padlých amerických vojáků na konci války

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již čtrnáct let uplynulo od odhalení pomníku 90. pěší americké divize ve Zhůří u Javorné. Ani letos nechyběla vzpomínka na padlé vojáky.

Foto: Jan Kaše

Vzpomínkový akt na Zhůří

Článek

V sobotu 5. července se v prostoru zaniklé vesnice Zhůří konala vzpomínková slavnost. Uplynulo již čtrnáct let od doby, kdy byl odhalen pomník padlým americkým vojákům.

Nacistická léčka

Osvobozování Československa se neobešlo bez fanatických akcí bránících se nacistů. Postup americké armády byl tak značně komplikovaný, a to i vzhledem k členitosti šumavského terénu.

„5. května brzy ráno vyrazili za hustého deště vojáci 90. pěší divize na průzkum směrem do vnitrozemí, kde byla v té době ještě nejasná situace… Právě v horské vesnici Zhůří (německy Haidl am Ahornberg-920 m n. m.) devět kilometrů západně od Hartmanic, kam se jako první přiblížila rota ´I´, postavili na náves mladí němečtí vojáci vozidla M8 a jeepy ukořistěné předchozího dne,“ uvádí se na informační tabuli u pomníku.

Na několika domech visely bílé prapory a tak američtí vojáci vyrazili v domnění, že nedojde k boji. Jenomže nacističtí fanatici zahájili střelbu a rozpoutal se krutý boj, při němž padlo 10 amerických vojáků a 24 německých důstojnických kadetů a příslušníků Hitlerjugend. Několik domů vyhořelo a poškození se nevyhnul ani kostel.

Konec vesnice Zhůří

Válečné události se negativně zapsaly do dějin Šumavy. Odsun nejprve českého a po válce i německé obyvatelstva znamenal přerušení přirozeného rozvoje této oblasti.

„Vesnice žila bohatým společenským životem, činných bylo 11 spolků, hasičský, pěvecký, vysloužilců, dechové hudby či Bavorský lesní spolek. Obec měla pět obchodů, školu, pekárnu, poštu a obilný mlýn. Výletníci si mohli vybrat z 9 hostinců, včetně ubytování,“ dočteme se o Zhůří v knize Zdeňka Roučky Tenkrát na Šumavě.

Největší pohroma však přišla v padesátých letech 20. století, kdy se tato část Šumavy stala vojenským prostorem, a vesnice, které se v něm nacházely, byly vymazány z mapy. Doslova. Historie, tradice a krása šumavských obcí zmizela z povrchu zemského. Vojsko zničilo úplně vše – domy, kostely, hřbitovy.

Poslední pomník americkým vojákům

Je dobře, že díky aktivitě několika nadšenců vyrostl v roce 2000 v místě válečné tragédie pomník deseti padlým vojákům.

„Je to poslední z řady pomníků americké armádě v západních Čechách, poslední, ale první věnovaný 90. pěší divizi,“ uvádí informační tabule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám