Hlavní obsah

Na Zelném trhu v Brně se rýžovalo zlato

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. září se v Brně slavilo 200 let od založení Moravského zemského muzea. Hlavním místem oslav byl Zelný trh. Pracovníci jednotlivých oddělení praktickými ukázkami ze své činnosti přilákali veřejnost a ukázali, že jejich práce není jen suchá věda, ale i zábava.

Foto: Jiří Smutný

Oddělení dějin divadla přetvářelo návštěvníky v jiné bytosti

Článek

Ústav Anthropos například nabídl kosterní pozůstatky zvířat poslední doby ledové a jejich poznávání. Mineralogicko-petrografické oddělení předvedlo poznávání minerálů, určování přinesených vzorků a ukázku vybraných vlastností minerálů. Nejvíce však zaujalo s nabídkou vyzkoušet si rýžování zlata.

Centrum kulturní antropologie předvedlo antropologickou rekonstrukci podoby člověka a nabídlo možnost nakreslit nebo vymodelovat podobu neandrtálce nebo princezny z Býčí skály.

Oddělení dějin divadla se vybavilo divadelními rekvizitami a zájemce na místě proměnilo v pohádkovou postavu nebo historickou osobnost. Proměnu bylo možné nafotografovat a snímek si na památku vytisknout.

Mendelianum vytvořilo na Zelném trhu fyziologický koutek a v rámci tématu „Geny a obezita“ jeho pracovníci měřili zájemcům krevní tlak, tep a množství tuku. Zájem byl docela značný.

Historické oddělení předvedlo vývoj stejnokrojů od středověku po současnost a úvod do výuky kurentu. Zájemci si odnesli svoje jméno, napsané v tomto německém novogotickém kurzivním písmu.

Svoji zajímavou činnost předvedla i ostatní oddělení muzea. Zábavné odpoledne navíc obohatila hudební vystoupení různých žánrů. Postupně se představily Big Band Mr. Swing Brno, rocková kapela Tibet a Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky.

Reklama

Výběr článků

Načítám